Учени от Великобритания изобретиха уникален „мек“ преден капак за автомобили, който е способен да защити по-добре пешеходец при сгазване от автомобила.

Капакът на колата се сгъва при натиск върху него, благодарение на което травмите на пешеходците при удар сe намаляват с 60 процента и според разработчиците, масовото му прилагане в колите би спасило хиляди човешки живота годишно.

Новата технология е разработена съвместно от компанията Cellbond и учени от университетите Кембридж и Ръскин. „По време на удара тялото на пешеходеца прилага динамична сила на капака“ – споделя един от авторите на изобретението професор Хасан Ширвани, директор на групата за инженерни симулации и технологии на университета Ръскин. – „Ако капакът не я поеме, тя се връща обратно върху човека и му причинява травми. Нашият капак беше тестван и сертифициран от EuroNCAP и резултатите сочат намаляване на последиците с 50-60%, защото енергията на удара се поема от деформиращата се структура на капака.“

Водещи автопроизводители вече са се заинтересували от новостта и един от тях започва внедряването й в своите модели, но засега няма официална информация коя точно марка първа ще пусне на пазара коли с подобен капак.