Утре  ще се състои прес-конференцията във връзка с предстоящото провеждане на Държавното първенство по Мауй Тай  във Варна. Събитието е от 12:00 часа, в хотел Капитол.

Специално за  срещата с журналисти пристигат председателят на Конфедерацията на по Муай Тай и Кик Бокс – Боян Колев и почетният консул на Кралство  Тайланд за БългарияНегово Превъзходителство – г-н Виктор Меламед. Готови да отговарят на въпроси ще бъдат председателя на клуба домакин  – Николай Скипарнов и двамата състезатели, които ще проведат професионален мач, непосредсрвено след официалното откриване на първенството – Димитър Илиев и Христомир Рачев.

 

Държавното първенство по Мауй Тай  ще се проведе във Варна в периода 18 – 20 февруари. Надпреварата ще излъчи шампионите за мъже и жени, както и призьорите сред юноши и девойки старша възраст. Победителите в отделните категории ще формират състава на Националния отбор по Муай Тай, който ще представя България на Световното първенство в Банкок /Тайланд/.

Морската столица за първи път приема престижната надпревара на своя територия. Домакин на държавното първенство е спортен клуб “Аргус”. Това е напълно закономерно предвид факта, че “Аргус” е първият клуб в България, който излъчи световен шампион по муай тай –  Съорганизатор и партньор на СК “Аргус” е сдружение “Спортист на Варна”.

За място на авторитетната проява е избрана зала “Христо Борисов” в спортен комплекс “Черно море”. Капацитетът на спортното съоръжение позволява надпреварата да се наблюдава на живо от 1000 души във всеки един момент.

Предвид включените над 100 битки в отделните категории, общият брой зрители в двата дни на първенството се очаква да надхвърли 4000 души. Способстващ фактор за тази позитивна прогноза е  обявеният “вход свободен” за всички зрители. Организторите и домакините обещават също да осигурят записи на отделните битки, които да бъдат публикувани със свободен достъп в интернет.

Очакванията са за изключителна атмосфера в дните на надпреварата, която е по-малко от 3 седмици преди Световното първенство в Банкок. Този кратък период е на границата на санитарния минимум за възстановяване на атлетите, които ще бъдат включени в националания отбор, съгласно класирането от държавното първенство. Традиционната тайландска музика и ритуали в началото на всеки двубой ще допълват усещането за физическо и духовно единоборство.

Предстоящото държавно първенство е само стъпка към една доста по–амбициозна цел.  Радетелите на този спорт във Варна полагат основите на устойчивите практики за домакинство на спортни форуми по муай тай.  Вече са в ход разговори за  провеждане на Открит шампионат за купата на почетния консул на Тайланд в България.