Около две седмици бяха необходими на двама ентусиасти на екотранспорта от Германия да пресекат Австралия от град Пърт на западното крайбрежие до Сидни на източното, изминавайки 5000 км без капка бензин с двуместната си кола. Дирк Гион и Щефан Зимерер натриха носовете на най-икономичните електроколи и хибриди със своята триколка, захранвана само от силата на … вятъра!

Техният автомобил Wind-Explorer е скромен и тесен. Основният им багаж е била сгъваема мачта с ветрогенератор, който монтирали всяка вечер и той през нощта е зареждал акумулатора на странното им мепесе, което многократно е спирано от полицаите по пътя.

При нормален дневен пробег от 400 км, естествено капацитетът на акумулатора в никакъв случай не е достатъчен и при изчерпването му или пък при добро време за „летене“ на помощ им е било своебразно хвърчило, което доста успешно е теглело колата дори със скорост 90 км/ч.

Искренно казано, ветромобилът на немската дружинка много повече заслужава обозначението SUV (спортен автомобил за активен отдих), а неговите създатели са готови да помогнат на всеки, който би искал да се забавлява с управляването на подобно чудо.

Виж:

http://www.youtube.com/embed/s6bU43RCIVw