Негово Превъзходителство Виктор Меламед, почетен консул на Кралство Тайланд за България обеща на днешната пресконференция по повод стартиращото утре във Варна ДП по муай тай, че през есента в морската столица Варна ще се проведе силен турнир по тайбокс за Купата на почетния консул. Обещанието бе дадено в присъствието на много спортни журналисти и пред шефа на Конфедерацията по кик бокс и муай тай Боян Колев.

       Пресконференцията днес уважиха още наставникът на националния тим по муай тай Николай Скипарнов, както и двамата състезатели, които утре ще играят профи-мач в рамките на ДП-Димитър Илиев от “Аргус”-Варна и Христомир Ранчев/ Хара-Ст.З/.

    Официалното откриване на ДП по муай тай във Варна е утре в 13.15 ч. Иначе срещите в категориите започват сутринта в 10.00 ч. Откриването на първенството ще направи кметът на Варна Кирил Йорданов и Негово Превъзходителство Виктор Меламед, почетен консул на Кралство Тайланд за България.

   “За мен е чест да ъм тук и да присъствам на това ДП. Надявам се през есента да организирам силен турнир за купата на почетния консул и да помагам на българския муай тай. Този спорт е истинско изкуство, при това много старо. Това е спорт с многогодишна традиция и с голяма философия. Българските бойци по муай тай са добре познати в Тайланд. Ние разполагаме с много качествени състезатели”, каза Виктор Меламед на пресконференцията.

  Шефът на федерацията ни Боян Колев заяви, че за първи път СК “Аргус” е домакин на такава проява, но се справя изключително добре с организацията. Всичо изглежда перфектно. Щом се справят толкова добре, ще им гласуваме доверие и за други състезания”, заяви в шеговит тон Боян Колев.

  На ДП във Варна ще участват представители на 28 клуба, около 150 състезатели. ДП е много важно за тай-състезателите, защото след няколко седмици е СП в Тайланд и във Варна ще бъде определен националния тим на страната ни.

Главният треньор в СК “Аргус” Николай Скипарнов каза, че иска това ДП да постави стандарт по организация, участие итехническо ниво. “Варна е столица на бойните спортове у нас и тови ни мотивира да приемем предизвикателството и да станем домакини на голямо първенство”, каза Скипарнов.

Битките започват утре в10.00 ч. в зала “Христо Борисов”. В 13.15 ч. е официалното откриване, а след него са профи-срещите. След това ДП продължава с мачове в отделните категории. Финалите са в неделя от 10.00 ч.

СП по муай тай ще се проведе в Тайланд от 10-15 март. Българската делегация ще включва 15души, от тях 10 състезатели. Първият ден на шампионата ще бъде в старата столица на Тайланд-Аютаю. Там ще има демонстративни боеве в историческа обстановка. След това официалните срещи от СП ще се проведат в Банкок.