Първият действащ екземпляр на задно стъкло играещо ролята на нискочестотен говорител е монтиран на новия Chrysler 300, дебютирал през миналия месец в Детройт с мотор V6 с 292 к.с.

Магията за работата на стъклото като високоговорител е в гуменото уплътнение, което има същата подвижност, както и кантът по обиколката на мембраната на висококачествен субуфър. Другото е било по-лесно – да се разработят и монтират специалните електромагнитни бобини, които получават сигнала от компактен мощен усилвател в багажника. За постигане на същия звуков ефект досега се използваха субуфъри с екзотични конфигурации и специални звукови канали, които като система заемаха половината и дори целия багажник.

Впечатлението от работата на новата разработка е такова, като че ли си седнал направо в огромна басова колона и в същото време навън не се чува нищо. Според производителя, стъклото генерира звук в стерео режим, въпреки че не е ясно как става това при единната и неделима стъклена „мембрана“.

Magna засега не съобщава честотните и мощностни характеристики на новата си разработка, а само споделя, че е готова да пусне в серийно производство новата екстра през 2015-а, при интерес от страна на автопроизводителите.