Заради студената зала в града, много е трудно да водим нормален тренировъчен процес с подрастващите, признава президента на ВК „Чорни”

 

В днешно време не е тайна, че доста клубове имат проблеми със залите, в които тренират. При вас каква е ситуацията?

Материалната база е в сравнително добро състояние. Има зала за волейбол, има зала за тенис на маса и шах клуб. Съблекалните са в добро състояние, отоплени са, като има топла вода. За съжаление липсата на финанси не позволява да се отоплява и спортната зала, въпреки, че има изградена парна инсталация. Целия спортен комплекс (зала, стадион и кортове) са дадени за стопанисване и управление от Община гр. Брезник на Обединен спортен клуб „Чорни 2004”, но въпреки това Общината не се е дезинтересирала и помага за поддържане на базата в добро състояние, като специално за залата е поела заплащането на консумативите – ток и вода.

През миналия сезон бяхте в челото на Националната лига, но сега не е така…?

Да, наистина. През миналото първенство представителния мъжки отбор на клуба спечели надпреварата в „А” Национална волейболна лига и от началото на този сезон се състезава в „А” Елитна волейболна лига. Считам, че отбора е на добро спортно – техническо ниво,с оглед групата в която се състезава, като в отбора са включени 7-8 състезатели на по 20-21 г. За съжаление през настоящия сезон резултатите на отбора няма да позволят да играе в квалификациите за подреждане в челните места, но със сигурност в следващия сезон целта ще бъде класиране на едно от местата в групата даващи право да играем квалификации за влизане в горната група.

Детско-юношеската школа на клуба развива дейност, но какво е необходимо още, за да бъде по-продуктивна и успешна?

Тук основния проблем е липсата на пари, с които залата да бъде отоплявана през зимния сезон. Това пречи на нормалната работа с децата, тъй като през по-голяма част от времето от месец ноември до месец април залата е студена и това води до опасност от контузии и невъзможност да се води нормален тренировъчен процес. Липсата на сериозни спонсори, които да се обвържат по-дългосрочно с клуба, не дава възможност да бъде подсигурено гориво за парното отопление и от там и невъзможност за добра подготовка. При условие, че базата е дадена за стопанисване и управление на клуба, би могло да се постигне взаимно изгодно партньорство с фирми, които да подпомагат клуба финансово. Срещаме подкрепа и от българската федерация, но признавам си, че колкото и да помагат, клубовете винаги ще искаме и още, и още, и още. Хубаво е, че осигуряват безвъзмездно топки за подрастващите, все пак те са бъдещето на България.

Безспорно тук следва и въпросът за специалистите, които работят в школата?

Имаме треньори за детските направления при момчетата и момичетата, които обаче поради липса на средства работят и на друга работа. Те водят сравнително добър тренировъчен процес с различни възрастови групи, но има още много какво да се желае, като при наличие на средства би могло да се закупи нова екипировка, да бъдат отведени децата на подготвителни лагери и т.н.

Срещате ли подкрепа от местната общинска власт и бизнесмените?

Както казах и по-горе от Общината не можем да се оплачем. Проблема е, че самата е Община е бедна и не може да отдели исканите от нас средства от бюджета. Относно местните бизнесмени същите помагат колкото могат, но в условията на финансова криза много от тях са в невъзможност да отделят средства и за спонсориране на клуба.

Кое е най-належащо за решаване в Брезник?

Като най-сериозен проблем пред клуба към настоящия момент е липсата на сериозен спонсор, който да се ангажира по-дългосрочно с издръжката на клуба. В тази насока се водят разговори с няколко фирми, които обаче до момента не са дали категоричен отговор. Проблем в това отношение са и лошите закони, които спират фирмите кандидати за спонсорство.

Представителният ви мъжки тим тази година се включи в турнира за Купата на България. Отпаднахте след драматичен двубой от „Виктория Волей” с 3:2 гейма. Ще участвате ли и следващия сезон в тази надпревара?

Тази година за първи път получихме покана от БФВ за участие в турнира за Купата на България и считам, че само липсата на шанс ни попречи да отстраним водача в класирането на Висшата лига. Ако бъдем поканени следващия сезон със сигурност пак ще участваме в този турнир, тъй като смятам, че освен престиж подобни мачове носят на отбора и допълнително самочувствие от срещата с отбори от по-горните ешалони на българския волейбол.