Четирима наши борци се класираха за финалите в първия ден на турнирите по свободна и класическа борба „Дан Колов“ и „Никола Петров“ в Бургас.

За златото в следобедния сеанс днес ще спорят натурализираните българи Леонид Базан (66) в свободния стил и Елис Гури (96) в класическия.

В свободния стил Базан започна силно, като в първата среща победи с технически туш гърка Георгиус, после надделя над поляка Адам Блок с 2:0 части (5:3, 3:0), а в полуфиналите срази и световния вицешампион Котаро Танака (Япония) с 2:1 части. За златото Леонид среща украинеца Георгий Златов, който на полуфиналите се наложи с 2:1 части над Николай Куртев. Преди това на четвъртфиналите Куртев поднесе приятната изненада, като елиминира европейския шампион за 2010-а Джабраил Хасанов (Азербаджан). Така за бронза в следобедния сеанс Куртев ще спори с Кирил Шейтанов.

В кат. до 96 кг на класическата борба албанецът с наш паспорт Елис Гури ще се бори за златото, като негов съперник ще е гърка Георгиус Куцудис. Нашият национал започна убедително, като при първото си излизане на тепиха тушира грузинеца Сандро Дикамия, после надделя над трикратния шампион на САЩ Джъстин Руис с 2:1 части, а в полуфинала се наложи над йорнадеца Абуд Акел с 2:0 (2:0, 3:0).

При най-леките до 55 кг в свободния стил Радослав Великов не успя да стигне до финала, но ще има шанс да спори за бронза. Бронзовият олимпийски медалист стартира с успех над поляка Адам Биеновски с 2:1 части, но на осминафиналите бе спрян от азера Намик Солдун Вадес 0:2 части (0:1, 2:4). После в репешажите Великов взе две победи – срещу друг азер – Ниат Мурадов с 2:0 части и турчина Зия Дайлак също с 2:0. Така за бронза световният шампион излиза срещу Николай Слепцов (Русия).

За третото място ще се бори и Илиян Георгиев (74 кг) при класиците, като негов противник ще е Разми Салех (Йордания).

Български финал се заформи при жените – Елина Васева срещу Тайбе Юсеин в кат. до 63 кг.

Сутрешният сеанс бе изгледан от президента на Европейската федерация Цено Ценов и на нашата Валентин Йорданов, а финалите ще гледа и шефът на Международната централа Рафаел Мартинети.

Откриването на турнирите е днес от 17 ч, като ще бъдат чествани 60-годишнината на олимпийския шмпион Исмаил Абилов, 70 г. на 4-кратния европейски шампион Байо Баев и 50 г. на генсека на БФ Борба Валентин Савов. 
После са финалните схватки.