Ford и руското обединение Sollers решиха да направят съвместно предприятие, което ще се занимава с производство и дистрибуция на автомобили Ford на руския пазар. Двете страни участват с по 50% в новото предприятие, наречено СП Ford Sollers, а производствените му мощности ще се разгънат в сегашните предприятия на двете фирми в Татарстан, Набережние Челни и край Санкт-Петербург, където ще се правят леки коли и малки търговски автомобили от края на 2011-а.

Освен с производство на автомобили съвместната фирма ще произвежда още двигатели и ще развива пресово производство, което ще помогне максимално да се локализира производството на автомобилите Ford в Русия. СП Ford Sollers ще отговаря още и за вноса и продажбата на всички продукти на Синия овал, в това число автомобили, запасни части и аксесоари на руския пазар. От Ford планират още руско „гражданство“ да получат и други модели – всъдеходът Explorer, кросовърът Kuga и ванът Transit, но най-интересен е разбира се новият бюджетник!

Тази сензация от продължи да придобива нови и нови подробности – от Ford обещаха на руснаците нов евтин седан! Интересно е какъв ще бъде идващият нов руски народен Ford?
Вече е известно, че става дума за седан от търговския клас В, представители на който са такива, също обявени за „народни“ автомобили, като Renault Logan, Hyundai Solaris и Volkswagen Polo.

И ако по-рано се смяташе, че в категорията „народен“ се влизаше с достатъчно скромна цена и сравнително добра изработка, то появата на новите „руски“ седани Hyundai Solaris и VW Polo доказа, че руснаците, освен първите две качества, вече ценят още стилния дизайн, богатото оборудване и съвременния механичен „пълнеж“. На тези условия отговаря и вече правен на друго място модел на Синия овал – 4-вратата Ford Fiesta, представена засега на пазарите на Китай, Бразилия и Америка. Добавеният обемист багажник на станалият вече класика последен модел на Fiesta не само не загрозява динамичната външност на донора-хечбек, но и е направил колата доста по-солидна. В този си вид малката Fiesta по формата на задните светлини, характерните щамповки в страниците и силует много напомня видя на флагмана на Ford – Mondeo.

„Имахме сериозна задача – да създадем красив, вместителен и компактен автомобил“, – заявява Джон Паркър, изпълнителен вице-президент на Ford Asia. – „И резултатът надмина всичките ни очаквания! Макар и с малко непривични за марката форми, седанът Fiesta се получи невероятно хармоничен. Вътре той напълно повтаря оригиналния интериор на хечбека“.
Механичната част на колата също ще повтаря тази на хечбека – отпред независимо окачване McPherson, отзад полузависимо.

За моторите, обаче при руският „народен“ форд ще има проблем – хечбекът предлага широка гама бензинови – 1,25л (59 и 81 к.с.), 1,4л (95 к.с.) и 1,6 л (120 к.с.) и дизелови агрегати – 1,4л (67 к.с.) и 1,6 л (74 и 89 к.с.). Кой от тях ще стане базов при руското издание ще разберем по-нататък. Същият въпрос стои открит и при кутиите – при хечбека има 5-степенна механична и двойка автоматици – 5- и 6-степенни.

За да е „народен“ моделът трябва сериозно да отговаря на въпроса за съответната цена. В Щатите базовата цена на четиривратата кола е $13 320, което е с $3500 по-малко от цената на по големия Focus. Руският вариант при всички случаи трябва да е по-евтин. Ако това стане, конкуренцията в лицето на Лада Приора и останалите – Logan, Solaris и Polo ще трябва да се пази или да противодейства с ново намаляване на цените!