Кланът на компактните спортни кросовъри има в Европа след Женева още един сериозен член. Своето реално виждане за бъдещето на всъдеходните компактни машини представи Ford с концепта си Vertrek – прототип на стилен и спортен компактен SUV. Източник на вдъхновение при създаването на Vertrek е бил европейския кросовър Ford Kuga, признат вече лидер по дизайн в своя сегмент.

„Светът се променя и купувачите търсят нов компактен кросовър“ – споделя Джей Мейс, вице-президент по дизайн на Ford – „Те работят напрегнато, активно почиват и искат да имат кола, отразяваща стила им на живот и различна от другите. Смятаме, че концептът Vertrek предлага именно това, което търсят“.

Автомобилът имаше своята световна премиера на автосалона в Детройт през януари. С Vertrek Синият овал демонстрира намерението си да предложи глобален компактен SUV от следващо поколение, който да предложи лидерски качества в областите на дизайна и горивната икономичност. Затова колата е развита върху глобалната платформа С-клас, използвана за развитието на новото поколение Ford Focus, както и при новите C-MAX и Grand C-MAX. С това ролята на платформата не се изчерпва, защото Ford планира развитието на нейна база на още минимум 10 модела.

Според създателите си, спортният кросовър няма само красиво да блести по щандовете на марката на световните автосалони и в шоу-румовете, след като влезе в серийно производство, а трябва и да щади джобовете на бъдещите си собственици. Темата за горивната икономичност е била една от ключовите при развитието на Vertrek. Реализацията на този план е възложена главно на новите ефективни мотори на марката от бензиновото семейство Ford EcoBoost /концептът е с четирицилиндров, 1,6-литров мотор от тази фамилия с мощност 180 к.с./, както и на не по-малко ефективните турбодизели Duratorq TDCi с технология „common-rail“, система за директно впръскване на горивото и внедрена технология „Ford Auto-Start-Stop“.