Според последните данни на Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), родният пазар отбелязва сериозно увеличение в края на първите два месеца на настоящата година.

Според статистиката, през януари и февруари, в страната ни са продадени 2822 леки и лекотоварни автомобила, което представлява ръст от 14% спрямо същия период на миналата година. С най- добри продажби от началото на годината може да се похвали марката Volkswagen. Дилърите на Порше БГ са реализирали 363 представителя на германската марка, равняващи се на 13% от общите продажби. На второ място застава Toyota и Тойота Балканс с 270 нови регистрации и 9.57% пазарен дял. Челната тройка е оформена от Ford и Мото Пфое- 241 автомобила и 8.54% дялово участие.

В Топ 5 на най-продаваните марки в България влизат още Dacia– 240 продажби (8.5% дял) и Peugeot– 200 единици (7.09%).

В края на първите два месеца на годината се наблюдава впечатляващ ръст в търсенето на автобуси и камиони. При миналогодишен резултат за периода от 107 единици, през януари и февруари, в България са закупени 147. Спор за първата позиция тук няма- едноличен господар на този пазар е Mercedes с пазарен дял от над 56%.

Истински бум, и то посред зима, се отчита в продажбите на мотоциклети. През първите два месеца на миналата година, търсенето е било на ниво от 6 единици, докато през тази се отчитат 46 продажби, 28 от които на Peugeot.