През последните години във Формула 1 със завидно постоянство се правят непрекъснати промени в техническите изисквания, всяко от които разделя отборите на съгласни и несъгласни.

Основната идея на промените е съкращаването на разходите на отборите, нещо с което са съгласни всички. Но всяка промяна изисква нови разработки, което значи нови разходи. Интересно е да се види за какво са давани те през почивката между двата сезона – 10- и 11-а година? Преди всичко за работа по аеродинамиката на болидите и то най-вече в практическата й част.

От тази година е забранено използването на измислените от McLaren въздуховоди, повишаващи ефективността на задния спойлер на правите. Сметката им беше проста – изкуствено променяйки плътността и посоката на въздушния поток, пилотът разполагаше с увеличаване на максималната скорост. Това вече няма да става, защото са забранени всякакви системи, променящи аеродинамичните характеристики на болида от страна на пилота … освен предварително договорените?

Кои са те? Първата се използва вече два сезона – регулируеми елементи на предния спойлер. Тя има по два подвижни елемента, всеки от двата края на спойлера, който може да променя ъгълът си на атака до 6 градуса два пъти в обиколка. Но двойните дифузори, измислени през миналата година от група отбори и след дълги спорове, признати за легитимни, намалиха до нула ефективността на „активния“ преден спойлер.

Двойните дифузори създават по-висока притискателна сила в задната част на колата и в същото време силно турбулизират потока в който навлиза задния автомобил, което прави безcмислена работата на активните елементи на предния му спойлер. Дори още повече – със силната турбуленция на може да се справи и целият преден спойлер.

Този сезон няма да има нито „активен“ преден спойлер, нито двоен дифузор. Идеята е да се улеснят задминаванията, нещо за което във Формула 1 е създадена и се грижи цяла работна група. Новото й предложение е управляем елемент на задния спойлер със строго регламентиран начин на работа. По време на квалификациите пилотът ще го ползва свободно, а в състезанието само при условие, че настига преден пилот, зад който е на по-малко от секунда. Цялата работа ще се командва по електронен път, а връщането на елемента на място ще става автоматично при натискане на спирачния педал.