Към пълна подкрепа от цялата спортна общественост за каузата по възстаноевяването на петкратния републикански шампион по джудо и многократен по самбо Георги Огнянов, това призоваха на официална пресконференция днес организаторите на благотворителния мач в подкрепа на спортиста, който ще се проведе на 13 март (неделя) от 15,45 часа в столичната зала „Универсиада“. В него един срещу друг ще излязат сборен национален тим на България от 80-те и 90-те години на XX век и отбор на журналистите. Двубоят е част от официалната програма на турнира за Купата на България по баскетбол при мъжете, като цената на билета е 5 лева. С ценните хартийки ще може да се наблюдава и малкият финал, който започва в 18,00 часа в същия ден.

Кутии за набиране на средства за каузата на Георги Огнянов ще бъдат разположени в зала „Универсиада“ по време на целия турнир.

За националите отново ще блестят имената на Сашо Везенков, Роберт Гергов, Георги Глушков, Едуард Вълчев, Любомир Минчев, както и националният селекциионер Росен Барчовски и заместник-министърът на спорта Иван Ценов. Отборът на журналистите пък ще бъде предвождан от уникален треньорски тандем в лицето на бившите съотборници от юношеския национален отбор и Левски Мануел Марков – Мъни и Людмил Хаджисотиров – Удо.

Двубоят ще бъде излъчен пряко по Канал 3 и SportMedia.tv, като двата отбора ще излязат на терена с подрастващи по примера на двубоите от английската Премиър Лийг. Специално в това начинание в зала „Универсиада“ редом до съставите ще бъдат момчета от школите на Шампион 2006 и БУБА Баскет.

По време на мача публиката в зала „Универсиада“ отново ще бъде забавлявана от балет „VS Dance“, познат напоследък и като мажоретния състав на Левски, като с култови парчета се очаква да се включат още рап формацията „Хората от гетото“, както и един от бг топизпълнителите в този жанр през последните 10 години – Спенс.

Срещата се организира със съдействието на БФБаскетбол и домакина на надпреварата – Левски. Генерална подкрепа за каузата вече обявиха и от шампиона Лукойл Академик, Рилски спортист (Самоков) и Ямбол. Клубовете изразиха пълна съпричастност към състоянието на Георги Огнянов, като до утре се очаква официална подкрепа да има и от останалите участници в турнира за Купата.

Шампионският екип на Поли Цекова от WNBA ще пристигне в София от Франция в следващите дни. Както екипът на центъра от Хюстън Кометс, така и специална топка с подписите на всички известни баскетболни фигури – участници в благотворителния мач ще бъдат пуснати на търг, средствата от които ще отидат за лечението на Георги Огнянов.

Припомняме, че Георги Огнянов получи тежка контузия по време на Световното студентско първенство в края на октомври 2010 година в Чехия. Диагнозата на българина е счупен пети шиен прешлен и спукан шести на гръбначния стълб. Вече няколко месеца спортистът е тотално забравен от институциите, като единствената възможност да бъде възстановен напълно е да се подложи на лечение в спинален център в чужбина. Подобна клиника в България няма, а спортистът и неговото семейство са се спрели на медицинско заведение в Чехия, където Огнянов трябва да престои минимум 6 месеца. Към набраните до момента средства на спортиста са необходими още 50 000 лева, за да бъде гарантиран посоченият период.

В СЛУЧАЙ, ЧЕ ИМАТЕ ЖЕЛАНИЕ И/ИЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОМОГНЕТЕ СЪС СРЕДСТВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ГЕОРГИ ОГНЯНОВ, ИЗПОЛЗВАЙТЕ СЛЕДНАТА БАНКОВА СМЕТКА:


Банка:
ОББ АД
Номер на сметка: BG 96 UBBS 80021027781430
BIC CODE: UBBS BGSF
Титуляр на сметката: MАРИЯ ОГНЯНОВА