Във Варна утре започва международният турнир по борба „Петко Сираков-Иван Илиев”. По този повод днес се състоя пресконференция с учаастието на генералният секретар на федерацията ни Валентин Савов, както и с треньорите-Александър Нанев, пом.треньор /св.стил/, Добри Маринов /кл.стил/ и наставникът на девойките Петър Касабов.

 Тримата специалисти изразиха мнение, че турнирът е много силен и ще даде възможност да се проверят възможностите на нашите състезатели.

Добри Маринов: „Очаквам добро представяне от по-опитните състезатели, които вече са 2-3 години в тази възраст.В страната ни няма сериозна конкуренция и такива турнири са добър шанс да проверим истинските качества на състезателите”.

Александър Нанев: „Направихме лагер за двата стила. Там преценихме кои състезатели да допуснем до участие на  този турнир.Общо 28 състезатели ще участват от нашата страна в свободния стил. При класиците те са 15. Надявам се да имаме финалисти и да се преборим за призово място”.

За първи път на този турнир ще ича участие и при девойките.  Наставникът на нашия отбор Птър Касабов сподели, че участваме с 6 състезателки, като най-добрата Юсеин не е сред тях. Тя ще участва на контролно за нац.тим за участе на ЕП. Треньорите дадоха добра оценка за представянето на борците ни в контролата срещу САЩ. От своя страна ген.секретар на федерацията ни Вальо Савов заяви, че са привлечени трима състезатели от чужбина да се борят за български отбори. „те сами поискаха да дойдат при нас. Ние нямаме такива възможности да купуваме състезатели, най-вече елитни. Явно нашата школа привлича чужди борци”, каза Савов. На турнира във Варна заявка за участие са подали представинтели на 16 страни, като се очаква днес още 2-3 страни да потвърдят участие. В тази бройка не влиза огромната делегация на Иран. Общо до този момент при класиците ще участват 130 състезатели, в свободния стил- 80, а при девойките – 35 състезателки. Турнирът започва утре в 9.00 ч. в ДКС.