В Женева Mazda демонстрира концепт на нов компактен кросовър, даващ представа за новото поколение автомобили на марката. Концептът носи традиционното японско име Minagi, създаден е с използването на технологията Skyactiv и е в съответствие с новата дизайнерска концепция на компанията, олицетворяваща динамика и скорост, като добавя и в новата външност на автомобилите Mazda още повече емоционалност.

Новият компактен кросовър има изместена предна стойка на покрива, която визуално акцентира вниманието върху задната част на купето. В Minagi мястото и комфортът на водителя са приоритетни, което най-добре се вижда в интериора. Дизайнерите на Mazda са имали за цел да направят ориентиран към водача кокпит и атмосфера в салона, която да отразява високото ниво на надеждност на колата. За това са използвани още висококачествени материали с ръчна изработка.
В съответствие с мисията си концептът е събрал всички работи на автопроизводителя в областта на създаването на мощни, екологични и удобни коли. Minagi има двигател и трансмисия от новото поколение Skyactiv, със същата философия е развита платформата и конструкцията на купето. Под това название марката обединява технологии, разработени от нея и позволяващи създаването на бензинови и дизелови двигатели c рекордни показатели на степента на сгъстяване. Новите решения ще се прилагат и в механичните и автоматични трансмисии, както и при производството на останалите части от колите. Целта им е намаляване теглото на конструкциите, за да се повишат динамичните качества и маневреност на бъдещите модели Mazda, както и до логично намаляване на разхода на гориво и на изхвърляните вредности.

http://www.youtube.com/watch?v=4af7XfThEZk&tracker=False

На базата на идеологията Skyactiv в плановете на компанията фигурира общо намаляване разхода на гориво с 30% към 2015-а година. Бензиновият двигател Skyactiv-G с директно впръскване на горивото, например, има най-високата сред серийните бензинови мотори в света степен на сгъстяване, равна на 14,0:1 и то без детонация. За сметка на значителното повишаване КПД на двигателя се осигурява и 15-процентно увеличение на въртящия момент, докато масата на двигателя е намалена с 10%, а вътрешното триене в него с 30%.