Многобройни източници споделят от вчера, че VW планира влизане на фирмен състав в световния рали-шампионат WRC. Слухове за евентуалното участие на групировката от Волфсбург в световните ралита циркулират не от вчера и днес. Последните идеи бяха, че машината за пробив в шампионата на VW ще бъде новото Scirocco, но последното развитие на нещата сочи, че емблемата на вълците най-вероятно ще носи ново „бойно“ Polo R, развито на базата на пистов вариант на колата.

Volkswagen Polo WRC ще има 1.6-литров бензинов турбо мотор, развит от сегашния мотор на Polo R. Tочните данни на състезателния мотор в момента не са ясни, но е ясно, че Volkswagen вече не смята Scirocco за потенциален кандидат за участие във WRC, най-вече заради габаритите на автомобила. Както изглежда именно те не отговарят на изискванията на FIA за размерите на състезателен автомобил във World Rally Championship.

По примера на Mini, Volkswagen, след дългото изчакване, ще направи няколко проби на автомобила с пилот Юхо Ханинен в едно или две състезания, следващата година ще бъдат повече, а през 2013-а се очаква и пълна програма.