В края на 1940-е, когато световната икономика поема пътя на възстановяване след Втората световна война, се явяват безброй възможности за бъдещо развитие.

През 1946-а Гери Дейвис основава Davis Motor Car Company във Ван Нюис, Калифорния. Той има предвоенен опит в продажбите на автомобили и през 1945-а вижда родстър, направен от легендарния Франк Къртис за плейбой-милионера Джоъл Торн. Той имал уникална колесна формула на триколка с едно колело отпред. Дейвис успял да го купи и стартирал на негова база собствено производство.

Без особени финансови възможности успял да събере екип от млади инженери с обещанието да започнат да получават двойно по-висока от нормалното заплата, след като работата потръгне. Подготвили нов прототип, кръстен “Baby”, отново с три колела и четирицилиндров мотор Hercules 47 к.с., куплиран с тристепенна кутия Borg-Warner. Плановете били за производство на 50 автомобила на ден с оглед на разрастване до 1000. Тя предизвиква сериозен интерес и е наречена малко по-късно Davis “Divan” Sedan, заради дългата седалка, побираща едновременно четирима.

Втори прототип, наречен “Delta” идва скоро след Baby, както и трети – известен като model 482. Поради бавната подготовка на прототипите и колите за производство, работниците и инженерите не получавали обещаното, били заведени дела от инвеститори и дилъри, вложили около $1 200 000 в предприятието. Предприятието е разследвано за измама и заводът е затворен.

Малко преди да бъде затворено предприятието, Дейвис разработил на базата на 482 специален модел 494 за целите на армията, приличащ на известния Jeep на базата на Divan с открита каросерия. Получил съгласие на Пентагона за тестове в Мериленд. За само седмица били разработени три коли, две от които изпратени в армията за пробите.

През май 1950-а, цялата собственост на Davis Motor Car Company е продадена на търг, за да се покрият исковете към нея. Но Davis не приключва, защото 16 франчайз-собственика формират Delta Motor Car Company в опит да спасят марката Davis. През 1953-a е направен опит от Delta съвместно с английската Reliant Engineering Company да се произвежда колата.

Гери Дейвис получава двегодишна присъда за измама на инвеститорите и на 18 юли влиза в затвор с ниска степен на сигурност край Ел Ей. Излиза на свобода през 1954-а, отваря малка консултантска фирма, наречена Engineering Associates, търсейки инвеститори за построяването на триколесен безопасен автомобил, който трябвало да има 360-градусова гумена броня. Дейвис умира от енфизема през 1973-а.

За любителите на автомобила остава това видео, което показва как през 1948-а той е виждал автомобила на бъдещето.

http://www.youtube.com/watch?v=-ymXmKok8Zc