За Lancia Женевският салон е нещо като маскетбал – представени бяха едновременно Lancia Thema, която всъщност е новият Chrysler 300, Lancia Flavia, в която за Европа се превръща Chrysler 200 и миниванът Lancia Grand Voyager. Но имаше и собствена новост – хечбекът Lancia Ypsilon ново, трето по ред поколение.

Тази кола е наречена от маркетолозите на компанията „премиум сити-кар“ и тя ще предлага автоматична система за паркиране, страхотна шумоизолация, стъклен покрив и над десет варианта на вътрешно обзавеждане. Главната промяна, обаче е превръщането на новия Ypsilon от триврат в петврат хечбек, може би защото именно този вариант държи две трети от продажбите на автомобили В-клас.

Задните врати не се виждат от раз, те са с издигаща се линия на остъкляването и доста потайни дръжки, които създават според дизайнерите луксозен имидж като на купе. При новото поколение няма да се предлага вариант с три врати.

Вместо предишната платформа на хечбека Fiat Punto в основата на третото поколение на машината е използвано шасито на FIAT Panda, което е позволило новата Lancia Ypsilon да е по-дълга с около 300 мм (3,84 м от носа до опашката), а увеличеното междуосие и седалките с по-тънки гърбове осигуряват допълнителен простор за задните пътници.

Целта на промените е очевидна – италианците разчитат да примамят клиенти сред досегашните собственици на луксозни тривратки като Mini или Audi A1, избирали по-скромните им варианти.
Въпреки уклона към по-висок лукс, новият Ypsilon няма да е по-мощен, напротив ще стане още по-малолитражен. От старта ще бъдат предложени само два бензинови двигателя – 1,2 л, четирицилиндров с мощност 69 к.с. с вариант и за работа с биогориво, както и двуцилиндров турбомотор MultiAir с ходов обем 875 куб.см, развиващ мощност от 85 к.с., агрегатиран и с петстепенна роботизирана предавателна кутия. Дизелът ще е само един – 1.3 MultiJet с мощност 95 к.с.

Освен всичко казано дотук е ясно, че новата Lancia Ypsilon ще привлича купувачи и с новата програма за осемгодишна гаранция без ограничение на пробега. При европейските дилъри новият Ypsilon ще постъпи през юни, но, забележете – във Великобритания и Ирландия моделът ще се предлага с емблемата на… Chrysler!