Иван Генков:
Дано земеделското министерство форсира проекта за новата зала в Горна Малина

Една от българските легенди във волейбола започна работа в школата ни, похвали се директора на ВК „Звездец”.

Г-н Генков, продължавате ли да тренирате в училищния салон в Горна Малина?
Да, продължаваме да сме във физкултурния салон на СОУ „Христо
Ботев“. За целта сме сключили договор с ръководството на училището за безвъзмездно ползване на базата. От наша страна пък ние поехме ангажимент да я приведем в състояние, което да позволи на клуба да провежда своята състезателна дейност. За последните няколко години под мое ръководство, със съдействието на общината направихме няколко инвестиции, които да подобрят съществено условията за учебно-тренировъчния и състезателен процес на клуба. Салона в момента има изцяло нова настилка /дюшеме/, ново и актуално към момента осветление. През миналата година решихме и проблема с отоплението на салона. В дните, когато няма учебни занимания, същият се отоплява с нов дизелов калорифер. За съжаление няма как да решим проблема с размерите му. Напълно съм наясно, че с тези параметри на базата клубът може да се развива до определено ниво. Ето защо с ръководството на общината разработихме и спечелихме проект по „Програма за развитие на селските райони“ за изграждане на нова многофункционална спортна зала.

До къде стигна този проект?
На ниво община сме изпълнили всички ангажименти и сме провели в срок всички процедури. Очакваме отговора на министерството на земеделието. Като човек, който е участвал в реализирането на десетки проекти, останах изненадан, че в критериите на тази програма няма заложен срок за този отговор. Въпреки това, тъй като говорим за европейски средства, се надявам, че процедурата от страна на министерството ще бъде ускорена и в рамките до една година ще разполагаме с ново и модерно съоръжение, което ще даде нов тласък в развитието на спорта в община Горна Малина.

Детско-юношеската школа на клуба?
По отношение на ДЮШ, клубът работи изцяло в мъжко направление. Основният ни проблем е подборът на деца. Работим в малка община. Основния ресурс са децата от СОУ „Христо Ботев“ – Горна Малина. Почти всяка възрастова група се налага да се попълва с деца от по-долни възрасти, а това на практика не позволява да формираме боеспособни отбори, които да реализират и съответно добро класиране на областно и национално ниво.

Представителният ви мъжки тим тази година не се включи в турнира за Купата на България. Ще участвате ли следващия сезон в тази надпревара?
През този сезон не взехме участие в надпреварата за купата на България. Тъй като стартирахме лошо в шампионата и натрупахме няколко загуби, микроклимата в отбора се промени. Смятам, че при една загуба в тозитурнир допълнително би  нажежила обстановката в отбора и именно за това отказах участи в тазгодишното издание на купата. Иначе идеята ми харесва и предполагам, че още през следващия сезон „Звездец“ – Горна Малина ще бъде част от участниците в турнира за купата на страната. Надявам се това да се случи в новоизградената спортна зала.