Снимката на Любо Бенковски, която му донесе Специалния приз

 

Фоторепортерката на свободна практика Емилия Маслинкова спечели галямата награда на конкурса БГ Пресфото със серията снимки за двете самотни жени – джуджета в село Ресилово, познати ни от репортажа на Мартин Карбовски. Много висока позиция в номинациите спечели и портретът и на бай Добри, просякът, който дари 35 700 лева на храм-паметник Александър Невски в София. Втора позиция спечели Иво Данчев, сътрудник на българския Нешънъл Джиографик със серията си за резервата за орли в Източните Родопи, посветена на проблемите на тези птици. Трето място взе единичен кадър на Боби Николов от вестник „Сега“, показващ един уморен Бойко Борисов, който не се е отказал да шутира топката пред погледите на многобройни сеирджии. Четвърто място е за кореспондента на агенция Булфото в Хасково за репортажа за самотната майка, която протестирайки с бебето си, се опита да пробие кортежа на НСО. Специална награда, с изключително висок резултат при гласуването, изправерващ подгласниците в класацията, грабна регионалният мениджър на Булфото във Варна Любомир Бенковски със снимката си на двама огромни сумисти в заден план. Поради специфичния характер на сюжета, журито реши да го награди отделно, извън общия ред.

В новата категория за участници до 23 годишна възраст първото място безапелационно отиде при 19-годишния Денислав Стойчев от Ямбол за репортажа му от събарянето на прословутия цигански блок 20. Второто място е за живеещия в Испания младеж Димитрий Стефанов, който е разработил темата за смъртта, а третото място е на живеещия във Великобритания Иван Манчев за изследване сред татуиращите се млади хора на Острова.

В журито участва учередителката на Чехпресфото и редакторка от Уърлдпресфото Даниела Мразкова от Чехия, а дистанционно по Интернет гласуваха Дийн Кокс и Дафни Енгъл от „Ню Йорк Таймс“ и фотофестивала в Перпинян.

Първата награда от 3000 лева е осигурена от Ротари клуб София Център, изложбата е спонсорирана от куриерска фирма Еконт, която все по-плътно застава зад инициативите на фоторепортерите в България, сред наградите ще има фотоапарат „Никон“ и часовник „Тисо“ от „Джулиани“.

Тази година патрон на конкурса е столичният кмет Йорданка Фандъкова. Столична община осигурява една от наградите, която ще бъде връчена лично от кметицата на откриването на изложбата на 16 март в Галерията за чуждестранно изкуство.

Ето и списъка на журито:

– Даниела Мразкова – ЧехПресфото,
– Гергана Костадинова – Агенция БГНЕС
– Емануела Захариева – Българска телеграфна агенция,
– Десислава Бинева -изп. дир. наСИБ,
– Иван Григоров –Агенция Блиц
– Красимир Свраков –в.Стандарт
– Евгени Димитров – Агенция Булфото и Ротари клуб „София център“
– Виктор Гилтяй- в.Труд,
– Велислав Николов – в.Сега
– Георги Папакочев- журналист и преподавател
По интернет гласуват
– ANGLE Daphne – New York Times
– COX Dean C.K. – freelancer