На Женевския автосалон освен другите си новости BMW показа и свой нов електромобил – BMW ActiveE. Автомобилът навярно ще стане първият сериен електромобил – EV на баварците. Той е развит на базата на нормално купе BMW 1-а серия, вози четирима възрастни и предлага багажно пространство от 200 литра, като компановката на машинaта е така решена, че иновационният „пълнеж“ не се отразява на вместимостта и комфорта в сравнение с нормалното купе 1-а серия.

„Сърце“ на новата, този път електробаварка е електромотор с мощност 168 к.с. и максимален въртящ момент от 250 Нм, който е на разположение по всяко време на работа на колата. Двигателят позволява ускоряване от място до 100 км/ч за 9 секунди, а максималната скорост е ограничена електронно на 145 км/ч.

Виж: Виж: http://www.youtube.com/watch?v=zvJAxz2zoko

Силовият агрегат на BMW ActiveE е така проектиран, че след като водачът дръпне крака си от педала на „газта“, електромоторът се преобразява в генератор и трансформира кинетичната енергия на движението в електрическа и дозарежда акумулаторите. Този процес на рекуперация позволява да се увеличи пробегът с до 20%.

Освен това ActiveE има и т.н. „неутрално положение“ на педала, което позволява на автомобила да се движи по инерция за сметка на собствената кинетична енергия, без да разходва ток, за разлика от обикновения електромобил, който при отпускане на педала започва автоматично да спира.

За да нарасне още запасът от ход на колата, ActiveE е получил режима ECO PRO, при активацията на който системата за вентилация и климатизация намалява „апетита“ си, а електромоторът отдава по-малко мощност при натискане на педала за ускоряване на колата.

BMW ActiveE се различава от серийното купе 1-а серия по външната си графическата рисунка, има лека характерна гърбица на предния капак и, естествено няма изход на ауспуха.

Тази година баварците имат намерение да подготвят и изпратят на тестове 1000 броя BMW ActiveE. Пътните изпитания ще се правят в Щатите, Европа и Китай, като ще се следят всички аспекти на ежедневната експлоатация на колата. Данните и събраният опит ще се използват и в разработката на новия градски модел на марката Megacity, чието производство трябва да тръгне през 2013-а.