На снимката : Тодор Джурпов

Близо 200 сумисти ще се съберат в София за 17-тото републиканско първенство по сумо в неделя, 27 март 2011г. Арена на схватките ще се превърне многофункционалната спортна зала на НСА, където от 11:00 часа за златото ще се борят състезатели от Македония, Холандия, Египет и България. Сред официалните гости на първенството се очакват посланикът на Япония и заместник-министърът на физическото възпитание и спорта доц. Лазар Каменов.

         Състезанието ще протече в няколко етапа, като в първия за медали ще се борят юноши и девойки до 18 години. След тях на дохиото ще бъдат мъжете в категории OPEN, над 115 кг., до 115 кг., до 100 кг., до 85 кг. и до 70 кг. Първенството ще завърши с представянето на дамите в сумо, които ще се състезават в пет категории над 95 кг., до 95 кг., до 80 кг., до 65 кг. и до 55 кг.

 България ще бъде представена от едни от най-добрите родни сумисти. Сред дамите ще се откроят носителката на европейска титла Елена Григорова, вицесветовната шампионка Анна Методиева, вицесветовните и европейски шампионки Мария Георгиева и. Цветана Божилова – категория + 80 кг. Вицесветовна и европейска шампионкаЦветана Божилова – категория + 80 кг. Вицесветовна и европейска Цветана Божилова – категория + 80 кг. Вицесветовна и европейскаЦветана Божилова. При мъжете в категория до 115 кг. ще се борят  вицесветовния шампион и бронзов медалист от световно първенство Иван Качаков, вицеевропейският шампион Михаил Илиев и европейският шампион и вицесветовен шампион Тодор Джуров. В категория до 100 кг ще се състезава носителят на бронзов медал от еропейско първенство Николай Николов.

          Входът е свободен за всеки, който желае да се забавлява в неделния ден с атрактивния японски спорт.