Mercedes-Benz обяви, че и през тази година болидите във Формула 1, ще бъдат “защитавани” от един много специален представител на модела SLS AMG. Бързата реакция на лекарските екипи пък ще бъде гарантирана с помощта на комбитата C 63 AMG.

Познат от миналогодишния шампионат, когато дебютира за първи път и се превърна в най-мощната кола за сигурност в цялата история на Формула 1, Mercedes SLS AMG отново ще бъде управляван от Бернд Майлендър.

Колата за сигурност е оборудвана с 6.3 литров, V- образен, осемцилиндров задвижващ агрегат, който гарантира максимална мощност от 420 кВт или 571 конски сили и максимален въртящ момент от 650 Нм. Mercedes-Benz SLS AMG е в състояние да се ускори от 0 до 100 км/ч за 3.8 секунди, като фактор тук е и неговата AMG SPEEDSHIFT MCT седемстепенна роботизирана предавателна кутия.

Автомобилът за сигурност на Формула 1 идва с няколко уникални особености. Конструкцията на колата е оптимизирана, за да се намали влиянието на допълнителния информационен блок на тавана на колата, интегрираните камери и други. Специален акцент и е уникалната LED плоскост, която откриваме на мястото на стандартната регистрационна табела. Тя е направена от 700 диода, а в левият й край е вградена още една камера. Картина от нея, както и от тези на тавана се подават както в интериора на колата за сигурност, така и в контролният център.