Борци от 40 страни събира европейското първенство в Дортмунд (Германия) от 29 март до 3 април. За сравнение миналата година на шампионата стартираха състезатели от 36 държави.
Първенството започва със схватките в свободния стил.

Нашият тим пътува в неделя, с полет директен за Дортмунд в неделя, 27 март, в 6,10 часа от терминал 1 на летище София.

Кантарът за първите категории е в понеделник. Тогава съперниците си ще разберат Анатолий Гуйдя (60 кг), Кирил Терзиев (74 к) и Красимир Кочев (96 кг). Срещите им са във вторник от 14 часа и ще са на три тепиха.

Женският ни отбор пътува на 29-ти март, вторник, също в 6,10 ч от терминал 1 на летище София. Отборът ни в класическата борба тръгва за Дортмунд на 31 март, в 7,15 ч, но от терминал 2 на летище София.

„Европейското първенство е част от подготовката ни за световното, на което ще се печелят квоти за олимпиадата – каза Симеон Щерев, старши треньор на националния отбор по свободна борба. – И каквото ни куца след това да го оправим. Така че не си поставяме големи цели. Разбира се, очаквам от всички добро представяне и каквото са тренирали да го покажат на тепиха. Михаил Ганев е в отбора, но той все още не е това, което беше като световен шампион. Едва три месеца са минали от травмите, които получи при сбиване в дискотека. Но за момента той е в най-добра форма от всички останали в категорията. Имаме и дебютант в отбора – Леонид Базан и очаквам да покаже своите възможности – няма от какво да се притеснява.
И на Станка Златева няма да и е никак леко. Всички ще са готови да се хвърлят срещу нея, защото е фаворитки и борбата ще е „на живот и смърт“.

„Очаквам медалистите ни в отбора от големи първенства и този път да защитят позициите си – заяви Братан Ценов, старши треньор на националите по класическа борба. – Христо Маринов има световна титла, сега е с всички шансове да вземе и европейска. Очаквам и от Александър Костадинов да демонстрира най-добрата си форма. Имаме и дебютант в отбора – Елис Гури. Той не е чак толкова непознат, защото вече участва на няколко състезания, впечатли с изявите си и веднага противниците започнаха да го снимат, разучават. Така че, не мисля, че ще го подценят. Изкарахме много добър лагер в Украйна, отработихме в някакви аспекти защитата, която ни куцаше, и сега ни остават финални дни до подготовката за европейското.“

На шампионата ще има и наши съдии – Милен Марков и Левон Александров, а Янчо Костадинов ще бъде в Дортмунд в качеството си на инструктор на Международната федерация по борба (ФИЛА).