Буквално преди старта на 62-ия шампионат от историята на Формула 1, за пореден път „сюпремо“ Бърни Еклестън, хвърли поредната бомба в информационното пространство. Независимо от преклонната си осемдесетгодишна възраст Бърни явно пращи от енергия, ръси бисери тип британски хумор, примесени с доста висока доза цинизъм.

През миналата година търговският директор на формулата стана причина за повече от сериозен скандал, отбелязвайки, че Хитлер бил не лош ръководител на страната си и дал доста неща на обикновените немци.

Сега немирният Бърни се хвърли с артилерийски огън да критикува FIA и президента й Жан Тодт. „Жан Тодт е едно лошо копие на Макс Мозли. Играе си на важна официална персона, прави ненужни посещения, пътува също без нужда насам-натам и дава още по-ненужни пресконференции. Работата му като президент на FIA засега не е донесла нищо полезно на автоспорта“ – изкоментира Бърни годината и половина на Тодт като президент на световната автомобилна организация.

„Някои негови инициативи въобще не мога да си обясня. За какво са й на Формула 1 1,6-литровите турбомотори? Заради тях отборите ще трябва да понесат многомилинни разходи, а няма да имат нищо насреща, освен някаква икономия на бензин. Същата глупост е връщането на системите KERS. Отборите са принудени да харчат допълнителни средства за безполезните рекуператори, без които спокойно могат да минат“.

Развъртял сирената, Бърни отива още по-далеч и въобще постави под съмнение целесъобразността от съществуването въобще на FIA. „Жан Тодт и FIA трябва да следят за спазване на правила, които да са максимално комфортни за отборите, а не да измисля нови ограничения. FIA постоянно твърди за икономии на средства, но всяка година сменя правилата. Ефективността на тази организация отдавна предизвиква съмнения“.

По доста от пунктовете Бърни определено е прав. „Въоръжаването“ с 1,6 литровите турбомотори се оценява от доста отбори като голяма простотия и скъпоструваща глупост. Против тях неведнъж се е изказвали босът на Scuderia Ferrari Стефано Доменикали, както и непосредственият му началник Лука ди Монтедземоло. Логиката на италианците е проста – първо ще се похарчат милиони за разработката на новите агрегати, а година-две след това FIA може да каже, че „не съответстват на духа на времето“. Същото е и с KERS – ту се вкарва, ту се отменя и после отново в играта. Защо е така, никой от FIA не може да обясни.

Бърни е една от ключовите фигури в световния автоспорт, въпреки, че вече над 15 години някои се опитват да го пенсионират. Но явно е човекът, който устройва, както FIA, така и отборите. Затова може да си позволи да говори доста твърдо и критично. Интересно е да видим дали президентът на FIA Жан Тодт ще го чуе и какво ще отвърне, особено на справедливите забележки на заядливия дъртак.