Volvo FH16 със 700 коня под капака ще поведе хиляди рокери с посланието за повече толерантност между малки и големи на пътя

Най-мощният камион в България – Volvo FH16 със 700 к.с., ще поведе рокерското шествие в София днес от храм-паметник „Свети Александър Невски” към Бояна. „Чудовищната” машина ще бъде показана за първи път у нас като част от националната кампания „Малки и големи заедно на пътя”, която апелира за повече толерантност между всички шофьори, независимо от размера на возилата им.

Заедно с платформата си триосният влекач 6х2 ще бъде използван като подвижна сцена за откриването на Мото сезон 2011. В 11 часа, в събота 26 март, пред „Свети Александър Невски” на нея ще се качат кметът на София Йорданка Фандъкова, комисар Ваньо Стоевски, Началник отдел „Пътна полиция” при СДВР, а рок банди ще свирят дори по време на придвижването на рокерското шествие към Бояна. Купонът на супер камиона започва още тази вечер с много музика и забавления за хиляди моторджии пред резиденция „Бояна”.

„Щастливи сме да предоставим най-сигурната платформа за мото шествието – Volvo FH16 със 700 к.с., защото освен че ще дадем газ на купона, по този начин ще можем да изпратим посланието за повече толерантност между малките и големите на пътя”, обясни Александър Санин, Управител на Волво България.

По време на откриването на Мото сезон 2011 и като част от кампанията „Малки и големи заедно на пътя” ще бъдат раздадени и хиляди стикери „Аз съм толерантен, а ти?”. Един от тях ще бъде символично залепен и на мощния Volvo FH16, който е собственост на фирма за пренасяне на товари от Гълъбово.

Супер камионът е специално разработен за най-дългите и тежки товарни операции, заради неговите системи за безопасност, управляемост и изключителна здравина. Той разполага с 16-литров двигател, мощност от 700 к.с. и въртящ момент 3150 Nm, както и супер иновативната I-Shift скоростна кутия с 12 предавки, които автоматично избират най-добрия, стабилен и икономичен режим на работа. Перфектно допълнение е софтуерът за оптимизиране разхода на гориво. Volvo FH16 е оборудван с най-надеждните спирачни системи при камионите EBS (Electronically controlled Brake System) – антиблокираща система дискови спирачки с електронно управляем висок спирачен ефект + ESP. Програмата за електронно управление на стабилността предотвратява занасянето и преобръщането.

Характерната за камионите Volvo двигателна спирачка (VEB+) e подобрена и осигурява максимален спирачен ефект от 425 kW при 2200 об/мин. Камионът, който ще бъде представен на откриването на Мото сезон 2011, е оборудван и със специален пакет за видимост, който включва висок клас Bi Xenon основни светлини с висока интензивност, допълнителни светлини при завой и др. Въпреки внушителната си мощност, двигателят на Volvo FH16-700 D16G изхвърля по-чисти отработени газове и е сертифициран в съответствие с европейските изисквания за нива на емисиите – Евро 5.

Супер камионът Volvo FH16 предлага и истински удобства за шофьора – спална кабина Globetrotter XL (FH) с два матрака, автоматичен климатик, автономен отоплител за кабината, музикална система с радио, CD и MP3, 6 тонколони и управление от волана, та дори и 27-литров хладилник под леглото.