Новият едноместен спорткар BAC Mono, стилизиран като болид от Формула 1, беше представен на автошоуто Retro Classic в Щуттгарт. Автомобил спокойно може да се нарече „мечтата на несбъднатите Шумахерци“ и по всяка вероятност още през лятото ще получи допуск за каране по магистралите в Германия – единствената държава в света без ограничение на максималната скорост.

Създатели на спортната кола са братята Ян и Нийл Бригс от Британия, в миналото работили за като инженери за Bentley и за подразделението Ford RS. Те са си поставили за цел да направят суперлек едноместен спортен автомобил за свободна продажба и са обединили няколко едномишленика във фирмата си Briggs Automotive Company (BAC).

Първото от което са тръгнали e да изхвърлят от проектираната си кола всичко, което са сметнали за излишно. Оставили само стоманеното шаси, лек карбонов корпус, 17-цолови джанти Kumho, направени по поръчка и, разбира се, мощен мотор. В крайна сметка колата им се получила рекордно лека с тегло от само 540 кг.

Погледни тук: http://www.youtube.com/watch?v=MCfIXLcmYUI

Към избора на двигател е подходено много претенциозно и в крайна сметка са се спрели на известния британски производител на спортни мотори Cosworth. Става дума за 2,3-литров, четирицилиндров агрегат с мощност 284 к.с, който работи в комбинация с 6-степенна подредена предавателна кутия.

„Цивилният“ болид BAC Mono се ускорява от място до 100 км/ч за 2,8 сек. и развива максимална скорост от 274 км/ч. Братята Бригс вече сa планирали производството на ограничена серия от 35 коли и ще ги предложат на феновете на адреналина на цена 77 000 евро.