Автомобилът с име Hyundai Sonata е вече история в Европа – вместо седаните от поколението NF на пазара в Стария континент идва моделът Hyundai i40. Интересна подробност е, че в Европа, в пазарния сегмент D+, най-добре се пласират комбитата и това накара корейците да представят в Женева само комби-варианта на i40.

Hyundai за пръв път пуска най-масовият си модел във вариант комби и то само за пазара в Европа. Машината е малко по-къса от седана – 4770 срещу 4820 мм, но е с увеличено междуосие – 2770 против 2795 мм в Sonata, има друг преден капак, брони, предни калници, по-големи фарове, стигащи почти до средата на дължината на предния капак, и видоизменен интериор.

Виж и коментирай:http://www.youtube.com/watch?v=6o0kHXqBbPY

Задната част на колата е със снижаваща се по европейски маниер линия на покрива и наклонена задна врата. Обемът на багажника е 553 л, но достига 1719 при сгъване на задните седалки, което почти изравнява i40 с показателите на комбито на Ford Mondeo (550—1740 л), но не му позволява да достигне Volkswagen Passat Variant с неговите 605—1730 л.

Разработчиците на колата твърдят, че освен преименуването в i40, Sonata е минала и през пренастройване на шасито по посока на задоволяване на европейския вкус, както и е доработена за намаляване на шума и вибрациите, защото се смята, че 65% от реализациите ще се паднат именно на дизеловите модификации.

Комбито ще се задвижва от нов дизел 1.7 на семейството U-II с мощност 115 или 136 к.с., а в бензиновата гама са включени атмосферен мотор 1.6л (135 к.с.) и най-новият двулитров мотор на семейството Nu с директно впръскване на горивото и мощност 177 к.с. Шестстепенният автоматик е предвиден само за най-мощните варианти сред дизелите и бензина.

Като главен конкурент на новата си кола корейците определят комбито на Toyota Avensis, което хората на Hyundai искат да изместят от петицата на най-добрите предложения в жанра. За целта се планира ежегодната реализация на 60 000 комбита i40, като се приема, че пазарният сегмент на комбитата в Европа ще нарасне за пет години до 12,6% или 890 000 реализации.