Източник – www.porschebulgaria.bg

• през 2010- та година са произведени 437.792 автомобила с quattro® задвижване
• най-широката quattro- моделна палитра в премиум сегмента
• Audi A4 und Audi A8 „quattro модели на 2011- та“

През 2010- та година Ауди за пореден път е марката произвела най-много автомобили с перманентно задвижване на четирите колела в премиум сегмента. Марката с четирите кръга е произвела 437.792 автомобила с quattro® задвижване на четирите колела през изминалата година. В световен мащаб 38% от произведените, през юбилейната 30 годишнина, автомобили са оборудвани с quattro технология. С 74.262 quattro автомобили, марката е лидер в съревнованието и в Германия.

Най-търсеният модел с quattro® задвижване през 2010- та година е Q5. Премиум производителят от Инголщат е произвел 155.025 Audi Q5 за изминалата година. С моделите Audi Q5 hybrid quattro и компактния Q3 марката ще разшири моделната си quattro SUV палитра. Не само любителите на SUV моделите избират quattro® задвижването, технологията е предпочитана и при всички други модели на марката. В производствената линия от А3 до А8, ¼ от произведените автомобили през 2010- та са с перманентно задвижване на четирите колела.

Quattro e една от „най- успешнате глава” от историята на марката. Най- увлекателната част, от която се пише в днешни дни“, твърди Шварценбауер, мениджър маркетинг и продажби в борда на AUDI AG. „В пътя на марката в електромобилните технологии пред quattro се откриват изцяло нови възможности.

Към настоящия момент клиентите на Ауди могат да избират между 130 моделни вариации с quattro задвижване. Наред с това може да избират между различни форми на каросерията, двигатели и скоростни кутии. Audi предлага най-широката палитра от модели с quattro ® задвижване в премиум сегмента. Многообразни са и технологичните решения, които разпределят задвижващата сила между четирите колела. В основата на развитието на успеха на quattro® задвижването са четири основни технологии, които компанията усъвършенства и доразвива във времето, за да създаде идеалното задвижване за всяка автомобилна концепция. Най-новото еволюционно ниво на quatto технологията е средният диференциал от ново поколение и селективното моментно разпределение, които са част от технологиите внедрени в Audi RS 5, A7 Sportback и новия A6.

Успехът на quatto технологията е потвърден от отличието „Allradauto des Jahres 2011“ (quattro автомобил на 2011- та година ). Над 119.000 читатели на реномираното списание „Auto Bild Allrad“ избраха, както и през 2010- та, Audi A4 („Allrad-Pkw от € 25.000 до 40.000“) и A8 („Allrad-Pkw над € 40.000“) с quattro за победители в техния клас. Това е шестата поредна двойна победа на Audi. Две втори места допълват отличното представяна на марката през тази година. Като цяло читателите на „Auto Bild Allrad“ избираха между 136 модела в 9 категории. Отличията прие Д-р. Ханс- Петер Клебиндер, маркетинг директор в Германия.

Продажбите на Audi AG за 2010 са 1.092.400 автомобила. Приходите на концерна за 2009- та година възлизат на 29,8 млрд. евро. Audi произвежда в Инголщат, Некарсулм, Гьор (Унгария), Чанчун (Китай) и Брюксел (Белгия). В края на 2007- ма година започна асемблажното производство на модела А6, началото на октомври стартира производството на А4 , а през юли 2010 на Q5 в Аурангабад в Индия. От май 2010- та в завода в Брюксел се произвежда А1. Концернът е активен на 100 пазара в цял свят. 100%- ви дъщерни фирми на концерна са AUDI HUNGARIA MOTOR Kft., Automobili Lamborghini Holding S.p.A. (Sant’Agata Bolognese/Italien) и quattro GmbH (Некарсулм). В Audi има 60.000 работни места, като 46.600 от тях са в Германия. За да затвърди истинността на мотото „Напредък чрез техника”, марката с четирите кръга планира инвестицията на 11,6 млрд. евро от 2011 до 2015 година предимно в нови проекти. До 2015- та година от Ауди има целта да увеличи моделите в пордуктовото портфолио на 42. Цялостните резултати за 2010- та година AUDI AG публикува на годишната си пресконференция на 8. март 2011 в Инголщат. Audi заема обществена позиция в различни области и поема социална отговорност, като цели да създаде ползотворно бъдеще за следващите генерации. Защита на околната среда, запазване на ресурсите, интернационална конкурентноспособност и надеждна персонална политика са в основата на бъдещото успешно фирмено развитие на марката. Ангажиментът на AUDI AG за защита на околната среда ясно се забелязва и от създадената от Audi фондация за защита на опазване на околната среда.