Реклама Към 2050-а от европейските градове ще изчезнат автомобилите с бензинови и дизелови двигатели. Причината за това е планираната забрана от Транспортната комисия на Евросъюза за карането в градовете на автомобили задвижвани от ДВГ. По думите на комисаря по транспорта Сим Калас, още към 2030-а броят на автомобилите с такива двигатели по европейските пътища ще се съкрати с поне 50 процента, а към 2050-а в Европа те въобще ще отсъстват.

В плановете на Еврокомисията влиза съкращаване към 2050-а на изхвърляните в атмосферата въглеродни окиси с 60 процента. По този начин, освен търсене на подобрена екологичност, транспортната комисия иска да намали и показателите за смъртност в пътно-транспортните произшествия, благодарение нарастването на парковете обществен транспорт, задвижван с двигатели на алтернативно гориво, на развитието на крайградските жепе и водни превози.

От началото на януари в Евросъюза действа новият стандарт Евро-5, според който към 2012-а нивото на отделяните въглеродни окиси от автомобилите на автопазар в Европа, не трябва да надхвърля 120 грама на километър.