Всеки трети автомобил втора ръка в Германия е с върнат обратно километраж. Злоупотребите в тази сфера носят вреда от милиарди евро годишно. Това заявиха представители на полицията в Бавария, която е извършила проверки в 150 частни автосервиза в Мюнхен и околностите му,
като са арестувани 26 човека.

Като основен пример в аферата от немската полиция сочат организирана група български механици, които в един от доказаните случаи на измама са върнали километража на BMW 5-а серия от 700 000 на 155 000 км, в резултат на което са прибрали допълнителни 16 000 евро от нищо не подозиращ купувач.

По правило, злосторниците са добре въоръжени технически и имат специални приспособления за намеса в механическите и цифрови прибори. Те предлагат т.н. „филтри“ за километраж, които отбелязват само всеки втори изминат километър. Полицията и немските автоклубове препоръчват преди извършването на сделката внимателно да се провери „родословието“ на колата и да не се вярва на цифрите на километража, ако не са потвърдени документално, например чрез редовното отбелязване на преминатите технически обслужвания.

Проблемът за измамите с километража е известен отдавна и дори имаше предложения пипането му да се наказва като углавно престъпление в Германия. В Щатите той също стои много остро, там смятат, че ежегодно се продават над 1,1 милиона коли с върнати назад километражи.