В Mercedes идва тотален преход към хибридите. Още следващото поколение на С-класата, което ще се появи в края на 2013-а, ще има гама от двигатели, напълно различна от сегашната, като повечето от версиите на модела ще са хибридни. Причината е най-вече в затегнатите евронорми за изхвърляни вредности. Ако момента малкият модел на трилъчната звезда – Mercedes C 180 има средни емисии от 148-169 г/км, то при бъдещите модели показателят ще падне на 110-120 г/км, а при дизеловите варианти дори до 100 г/км.

Събирането на традиционен ДВГ с електромотор не е единственият способ мерцедесите да станат по-икономични и екологични. Съвсем сериозно е предложението в гамата на прочутата марка, особено при С-класата да се включат трицилиндрови мотори или четирицилиндрови с възможност за изключване от работа на един или два цилиндъра.

Решението за използване на трицилиндровите мотори вече е факт при BMW. Засега е малко съмнително, че те ще навлязат в моделите от 3-а серия, но при Mini и новия компактен модел, който ще се разположи в гамата под „единицата“ трите цилиндъра ще са базови. Това, обаче, в никакъв случай не значи, че баварките ще станат по-малко „драйвърски“. Трицилиндровите мотори ще получат технологията турбо TwinPower, аналогично изпълнение на това, което се използва при шестцилиндровия двигател на BMW 5 GT.

Знаменитите редови „шестички“ на BMW ще останат в производство, но няма да имат толкова ключова роля за пазара на баварките. По прогнози на маркетолозите, новото семейство 3-и и 4-цилиндрови мотори ще заемат най-голям дял в продажбите на баварската компания и към 2015-а реализацията им ще достигне 1,5 милиона броя годишно.