На снимката: Драгутин Балтич

Новият старши треньор на националния отбор на България по волейбол – жени ще бъде Драгутин Балтич (Словения). Окончателният избор на изпълнителния комитет на Българска Федерация Волейбол бе направен след допълнителни разговори с другия претендент за поста – Марчело Абонданца. Италианският специалист, който декларира желанието си да оглави националките ни в последния момент, е обяснил, че ще  приключи с клубните си ангажименти с „Вила Кортезе” не по-рано от началото на месец юни 2011 г. Това автоматично изключва възможността той да застане начело на женския ни представителен тим, който предстои да започне подготовка не по-късно от началото на месец май. На 27 и 28 май пък предстоят първите срещи на тима от Европейска лига.

Очаква се Драгутин Балтич да пристигне у нас за подписване на договора и обявяване на щаба си.

Новият старши треньор на България има богат опит като селекционер на национални гарнитури. От 1992 до 1996 г. е водил мъжкия национелен отбор на Словения, а в периода 1997-2006 е старши треньор на женския отбор на страната.

В момента Балтич е селекционер на един от най-силните женски клубове в Азербайджан – „Локовотив” (Баку), с който достигна до финал на Challenge cup. В периода 2009-2010 г. е бил селекционер на друг женски тим – „Рабита Баку”, с който става шампион на Азербайджан, както и втори за Купата на Азербайджан и печели 3-то място в турнира на CEV. През 2008-2009 води австийският отбор AON Hot Voleys (мъже), с който печели Купата на Австрия, 2-о място в първенството на страната и 3-о в престижния турнир MEVSA, както и достига 2-и кръг на Шампионската лига. От 2006 до 2008 година е старши треньор на словенския клуб ACH Volley BLED (мъже), с който печели вътрешното първенство на страната, Купата на Словения, първо място в MEVSA и отново достига до 2-и кръг в Шампионска лига. С клуба STAVBAR-MARIBOR (мъже), който води от 2005 до 2006 г., спечелва 2-о място във вътрешното първенство на Словения и Купата на страната, класира се на финал на MEVSA и достига четвъртфиналите в турнира на CEV.

Балтич е магистър от Икономическия университет в Сараево, завършил е и спортен университет със специализации като треньор по волейбол и учител по физическо възпитание.