През миналата година министър-председателят на Руската федерация „препита“ Lada Kalina, извършвайки пробег от Чита до Хабаровск. След това направи и тест-драйв на колата на Витали Петров със скорост 240 км/ч, покара бойният камаз на Чагин. Последният му тест драйв, който го превръща в тест-пилот №1 на Русия е пробата на на първия руски хибрид, наречен ё-мобил.

Увлечението на Путин към автомоблите води доста назад към първата му лична кола Запорожец, но блесна публично наяве, когато лично повози френския президент Никола Саркузи в черен Mercedes през 2007-а. Според справка на данъчната служба в момента Путин притежава две волги, Нива и кемпер.

Ето, вижте: http://www.youtube.com/watch?v=Yfesa9Qr1xc

Тест-драйвът премина в паузата между две важни работи на руснак №1 – заседание на Правителствената комисия по високи технологии и иновации и заседание на Съвета по безопасност. Хибридният ё-мобил е дело на джойнт венчър между групата Онексим на руския олигарх Прохоров и обединението производител на камиони Яровит. Стартът на производството на колата е предвидено през втората половина на следващата година. Вече са развити няколко варианта – хечбек, крос-купе и ван, а цената ще е между 350 000 и 450 000 рубли /около 10 000 евро/.

„Още не съм готов да давам оценки“ – сподели Путин – „Просто искам да покажа колата на Дмитри Анатолиевич /Медведев/, като му я закарам лично“. Путин измина десетина километра с колата, като от двата предложени автомобили избра крос-купето и го тества по пътя от Ново-Огарево до резиденцията Горки в присъствието на директора на ё-auto Андрей Бирюков, а зад него Прохоров подкара версията миниван.

След тест-драйва Путин се осведоми за цената и разхода на гориво и съобщи, че е останал доволен от пътуването: „Трябва да се стремим към такива продукти, към абсолютно нови идеи и към тяхната реализация“.