На 1 април 2011 г. бе световната премиера на най-новия модел на BMW M: най-бързият в света Пикап BMW M3. Това е четвъртата модификация M3 след BMW M3 Купе, BMW M3 Кабриолет и BMW M3 Седан. BMW M3 Пикап е оборудвано със задвижване и окачване от M ГмбХ. Двигателят е V8 с повишена мощност 309 кВт/ 420 к.с. Пътническата кабина е с отваряем Targa покрив, а щедрото товарното пространство позволява пренасянето на 450 кг. Новият модел е преминал през интензивни тестове на северната дъга на Нюрбург ринг и от 1 април пренася характеристиките на BMW M в напълно нов сегмент, като за първи път съчетава спортното шофиране типично за автомобилите мечта и практичността.

BMW M3 Пикап е лесно разпознаваемо като представител на М семейството с атрактивен дизайн, отлични аеродинамични характеристики и специално адаптирано окачване. Тестовете в Аеродинамичния тунел полазват коефициент на въздушно съпротивление идентичен с този на M3 Купе. Нещо повече BMW M3 Пикап демонстрира динамичен потенциал с максимална скорост постигната по време на изпитанията 300 км/ч.

Собственото тегло на този необикновен автомобил е с 50 кг. по-ниско от това на BMW M3 Кабриолет, а при свален покрив със 70 кг. Това прави центърът на тежестта по-нисък и допринася за още по-динамично управление.

Функционалните характеристики на BMW M3 Пикап са впечатляващи. Товарното отделение е с товароносимост 450 кг. и позволява пренасянето на товар с размерите на 20 стандартни 46-инчови чанти за голф. Нещо повече това е първият М автомобил оборудван с теглич за товарно ремарке.

Въпреки големия си потенциал BMW M3 Пикап няма да бъде въведен в серийно производство. Моделът е произведен в един единствен екземпляр, демонстриращ визията на BMW за товарен автомобил-мечта, придаващ съвсем нов смисъл на това понятие.  

Източник: www.bmw.bg