Първият Ford Focus направи истинска революция в понятието хечбек, когато се появи за пръв път на пазара през 1998-а. Днес актуално вече е третото поколение на бестселъра на Синия овал с най-сериозната промяна в модела от седем години насам. Дали третото поколение ще успее да постигне същият успех като предтечата си е нещо което ще разберем по-нататък. Досега са реализирани над 10 милиона фокуса, предишното поколение се правеше в Германия, Испания, САЩ, Мексико, Китай, Тайван, Русия, Филипините, Виетнам и Южна Африка.

Но още от сега е ясно, че има доста неща, които могат да му помогнат при изпълнението на тази цел – нова платформа, водещ за класа си комплект от мерки за безопасност, зелени технологии, като stop-start система и активна радиаторна решетка, сериозен скок в качеството на изпълнение, сдвоен съединител, петврато изпълнение като стандарт и нова фамилия двигатели Ecoboost.

Автомобилът е разработен в Европа, но е предназначен за продажба в над 120 държави в света и независимо от това, всичките му варианти на различните пазари имат 80% унификация на детайлите. Новата световна платформа за сегмента C на Ford Motor Company ще легне в основата на поне десет модела и плановете са за ежегодно производство от два милиона единици.

Колата идва на пазара едновременно с три варианта на купето – спортен петврат хечбек, четириврат седан и стилно комби. Известни въпроси повдига решението за отказ от тривратия хечбек, според фордовци, заради сериозно спадналото търсене на подобни каросерии. Това е и още една индикация, че Focus е напуснал сегмента на бюджетните семейни коли. У нас цените тръгват за 1.6 Ti-VCT 105 к.с. от 29.990 и стигат за 1.6 EcoBoost 182 к.с. до 45.090 лева с ДДС. Засега още не са определени цените за двулитровите варианти.

Погледнете: http://www.youtube.com/watch?v=v55UZX2DEKk

Всичките варианти носят типичните вече за марката черти на динамичен дизайн, комбинирани с повече от сериозен набор интелектуални технологии, забележително ниво на пасивна и активна безопасност. В този ред на мисли не бива да се пропускат системата за активна помощ при паркиране, за предпазване от удар при ниски скорости, за напускане лентата на движение.

При височина 1484 мм, дължина 4358 мм и ширина 1823 мм (без огледалата), 5-вратият вариант е с 16 мм по-нисък, с 21 мм по-дълъг и с 16 мм по-тесен от актуалния европейски Focus. Междуосието е вече 2648 мм – с 8 мм повече от това на Focus 2.

Моторизацията е повече от сериозна – бензини – 1.6 TiVCT 105 к.с. 5 ск. мех, 1.6 TiVCT 125 к.с. 5 ск. мех, 1.6 EcoBoost 150 к.с. 6 ск. мех, 1.6 EcoBoost 182 к.с. 6 ск. мех и дизели – 1.6 TDCi 95 к.с. 6 ск. мех, 1.6 TDCi 115 к.с. 6 ск. мех, 2.0 TDCi 140 к.с. 6 ск. мех/PowerShift, 2.0 TDCi 163 к.с. 6 ск мех/PowerShift, 2.0 TDCi 115 к.с. PowerShift.

Заедно с колеги имах възможността да пробвам колата с няколко варианта на оборудване и двигатели. Новият Focus определено впечатлява, както с присъствието си на пътя, така и с поведението си по него. Дизеловият мотор два литра с мощност 163 к.с. и роботизираната кутия PowerShift се оказаха за мен печелившата комбинация. Моторът има доста спортно ръмжене, не се замисля, когато трябва да даде всичко от себе си, кутията предлага най-удачната предавка в точния момент.