На снимката: Драгутин Балтич

Четвъртите от Мексико 2009 трябва да станат гръбнака на отбора

Г-н Балтич, как се стигна до контакта ви с Българската федерация по волейбол?
Те се свързаха с мен и ме поканиха. Разговаряхме надълго и нашироко за женския волейбол в България, за евентуалната ми програма и така се договорихме за дългосрочния договор.

Подписвате за 3 години. Какви са целите ви начело на България?
Дългосрочните ми цели са да се постигат максимални резултати. Ако трябва да говорим за този сезон, ще се стремим към класиране за турнира „Гран при“ и да се наредим сред първите 4 или 6 отбора на европейското първенство в Италия и Сърбия през септември. Другата голяма цел е да стигнем до втория или третия кръг на квалификациите за Олимпиадата в Лондон. През ноември е първият кръг, само с европейски отбори. Трябва да се борим за първо или второ място в него, за да стигнем до втората фаза. Тя ще бъде като малко европейско първенство – с Русия, Полша, Италия…Там е важно да сме сред първите два тима. Победителят в групата се класира директно за Олимпиадата, а вторият може да получи шанс за участие в квалификацията през май, където основно ще участват отбори от Азия. Смятам, че от там класирането на Олимпиадата ще е по-лесно.

Звучи много хубаво, но не смятате ли, че е прекалено оптимистично?
Това поколение е много талантливо. Освен това момичетата през този сезон играят редовно в отборите си. Това означава, че те са напреднали още повече в сравнение с предишната година. Затова смятам, че тези цели са постижими. Всичко е въпрос на организация.

В тази връзка, кои от състезателките от националния отбор познавате?
Най-вече тези, които играят или са играли в Азербайджан през последните години. Става дума за Мария Филипова, Кремена Каменова, Таня Събкова, Илияна Петкова, Анелия Пашина, Ева Цветанова и Цветелина Заркова. Освен това познавам Страшимира Филипова, Добриана Рабаджиева и Елица Василева. Освен това гледах и финалите на първенството между ЦСКА и Марица и ми направи впечатление, че тези тимове имат много добри и талантливи млади волейболистки.

Кога ще обявите състава за този сезон?
До десетина дни, максимум.

Ще повикате ли в състава опитната Антонина Зетова?Не смятам да пренебрегвам никого за националния отбор. Основата на този отбор обаче трябва да са момичетата, които станаха четвърти на световното първенство в Мексико. Тя трябва да станат гръбнакът на отбора през следващите три години. Но е вероятно през тази година да повикам някои от по-опитните волейболистки за постигане на желаните резултати сега.

Как ще протекат първите ви дни като селекционер на националния отбор?
Ще пристигна в България до 10 май. Ще предложа на федерацията от 20 април помощникът ми Петър Дочев да събере играещите в българското първенство на подготовка. В Европейската лига ще дам шанс на повече волейболистки и до европейското първенство ще имам представа за основния състав. Предвиждам и две контроли между 10 и 20 май, но трябва да видим кой отбор ще бъде свободен за тогава.