Когато на мъгливия остров правят нещо ново, го правят както трябва. Примери за това колкото щеш, включително и в автомобилната история. Както по-назад – Rolls-Royce, Mini, Land и Range Rover, така и сега – новото Mini с неговите варианти и Range Rover Evoque – най-малкият автомобил правен досега от марката Range Rover /4355 х 1900 х 1605 мм/. Развитието на Evoque е струвало на Land Rover 478 милиона евро, като 32 от тях са предоставен заем от правителството на Великобритания.

Погледни: http://youtu.be/cfEYAR5e7RM

Независимо, че е най-малък по габарити в гамата, Evoque предлага най-широкият избор варианти – три и петврато купе с възможности за задвижване на единия или двата моста. Тривратката е по-къса от петвратия Land Rover Freelander (4340 срещу 4500 мм), а петвратката е малко по-дълга. От Land Rover предлагат два варианта за задната седалка на тривратката – с две отделни места или с триместна „пейка“. Петвратият вариант е насочен към традиционните купувачи на SUV моделите, таванът е с 30 мм по-висок, за да се осигури повече място и въздух за седящите отзад.

Колата е с обещаващ от фирмата разход на хечбек голф-клас и й се възлага много сериозната задача да промени и осъвремени образът на марката. Маркетолозите на Land Rover очакват до 90% от продажбите да са към купувачи, които за пръв път избират нещо от гамата на марката, най-вече заради изгледа на колата, който те кара да погледнеш след нея по улицата и поведението й на пътя, което ще има доста повече общо с това на спортен хечбек, отколкото на типичен оф-роудър, без да загуби нищо от качествата на последния.

Имах възможност да съм сред първите автожурналисти в света, и първи от българските, които успяхме не само да се докоснем, но и да покараме колата, след което оставам с твърдото убеждение, че на хоризонта изплува нова автомобилна икона, не по-малко важна отколкото новото Mini и подобно на него, основател на нов интересен автомобилен клас. Сядането ми зад волана на три от модификациите по изпитателния полигон на марката в Гайдън беше напълно достатъчно за да ме убеди, че тази кола ще напише нови правила в книгата със заглавие „4х4“, следвайки светлия пример на прародителя си Range Rover от 1970-а.

Освен в останалото, най-вече по отношение на съответствието си на повеите на времето, с Evoque вече приключва ерата на „ящните“ модели на Land и Range Rover-ите, карането му е много по-близко до това на спортно купе, отколкото на типичен оф-роудър, колата има вълнуващ външен вид, возията й е на нивото на най-доброто, предлагано от топ-вариантите на Range Rover. Всичко това лежи в основата на твърдото ми убеждение, че цифрата, спомената като виждане за реализация на автомобила в рамките на около 100 000 коли годишно в глобален аспект, беше назована твърде скромно.

Серийният Evoque е станал толкова хубав, колкото и концептуалният му модел. Сядайки в колата усещаш „родовата“ й връзка с досегашните Range Rover-и, но всичко е много по-модерно и шик на вид. Естествено, таблото и уредите са намалени в съответствие с по-малките габарити на автомобила. Няма никакви отстъпки по посока на качеството, кожата, тапицерията, полираният алуминий са от топ-ниво, дори и в колите, за които ни беше казано, че са все още не напълно изпипани, каквито ще бъдат на конвейера, заради тестовият им и развоен характер.