Моторът ще се монтира на автомобили, които ще носят емблемата SD, и ще стане най-мощният дизел сред подобните си при Mini. Mini Cooper SD ще е по-мощен от Mini One D, който предлага 90 к.с., и от Mini Cooper D, който е със 112 к.с. Cooper SD ще има 4-цилиндров турбодизел с ходов обем 2 л и мощност 143 к.с. Така колата ще е с много добро съотношение между динамика и икономичност.

Теглото на мотора е максимално намалено, а турбото и променливата геометрия на смукателния колектор осигуряват равномерно развитие на момента през целия оборотен диапазон. Ускоряването от място до 100 км/ч на Cooper SD става за 8,1 сек., а максималната му скорост е 215 км/ч. Разходът на гориво е впечатляващ на фона на горните цифри – едва 4,3 л на 100 км. Вариантът комби Cooper SD Clubman ще е с една идея по-бавен в ускорението – от 0 до 100 ще „скача“ за 8,3 сек.

Новият дизелов мотор ще видим и в кросовъра Mini Countryman, при това в двата му варианта – с предно и с пълно задвижване. Тук ускоряването от място до 100 км/ч ще става за 9,3 сек., а купувачът ще може да избира между две кутии – 6-степенна механична и 7-степенна автоматична.