Компанията Ecovative Design в сътрудничество с Ford разработва напълно разлагаем материал на основата на гъби за производството на брони, странични врати и приборни панели. Секретът на новия матириал е в мицела – вегетативното тяло на гъбата, което се оказва, че притежава прекрасни свързващи свойства. Например той може здраво да слепи селскостопански продукти като царевични овесени трици. Технолозите смесват мицела с триците, придават на сместа необходимата форма и я държат на тъмно пет дни. Този срок е достатъчен за гъбата да преработи „храната“ и здраво да свърже сместа в хомогенна маса. След това, за да станат нещата здрави, заготовката се изпича в пещ. На изхода се получава пожаро и влагоустойчив материал, напомнящ твърд пенопласт, способен, обаче, да се разложи в почвата за около месец.

Именно това качество дава възможност на изобретението на американски ентусиасти от компанията Ecovative Design да „дръпне“ в бъдеще сериозно парче от „баницата“ на тапицерските и опаковъчни материали, където в момента властват пенополистиролът и пенопластът. Новият материал вече беше премиран на Световния икономически форум, а компанията-създател попадна в престижния списък на пионерите на технологията 2011, заедно с грандовете Google и Twitter.

Перспективният материал много бързо е забелязан от Дебора Милевски (Deborah Mielewski), ръководител на групата за изучаване на пластмасите на компанията Ford. Концернът вече има практика в широкото прилагане на екологични поролони на основата на соя, които се използват в седалките. В момента крупният автопроизводител търси замяна на пенопласта на нефтена основа, от който във всеки нов неин автомобил има около 14 кг.

Гъбената основа не е далеч най-странният субстрат, над който работи екипът на на Дебора. Съвсем сериозно се изучават възможностите за използване на материали от обгорени пилешки пера и пшенична слама.

Компанията Ecovative Design е създадена в 2007.а г. от двама випускници на Rensselaer Polytechnic Institute (Трой, щата Ню-Йорк) – Ебен Байер и Гевин Макълнтайр. Историята с гъбите започва за тях от лабораторно упражнение по създаване на натурално лепило, което ги навежда на мисълта