Фондация „Фактор” организира първият любителски веломаратон – обиколка на България, който има за цел да популяризира велосипеда като транспортно средство за безопасно придвижване в населените места.

Обиколката започва в София на 2 април 2011 г. и завършва на 4 май 2011 отново в София. Ентусиастите ще стартират всеки ден от различно населено място като началото ще бъде пред сградата на общината. За времето на колоездачната обиколка участниците ще карат 2500 км и ще преминат през 33 града, 28 от които са областни центрове, извършвайки пълна обиколка на България.

Във велосипедната обиколка на България ще вземат участие 29 човека, сред които има и граждани на Турция, Молдова, Украйна и Русия. Още 96 велосипедисти са изявили желание да участват в отделни етапи от маршрута.

Целта на обиколката е да се представят пред обществеността предимствата на велоалеите и придвижването с велосипед. Ентусиастите-колоездачи също така ще дискутират с общинските и областни власти необходимостта от:

• Изграждането на нови и поддръжката на вече изградени велоалеи, велопътеки и сектори за колоездене на територията на Република България. Национална стратегия за изграждане на национална мрежа от велосипедни алеи;

• Стандартизация при изграждането на велоинфраструктура, конструкция и пътна маркировка;

• Създаване на Европейски колоездачен туристически коридор през територията на Република България – „EuroVelo”;

• Пътна маркировка за вече съществуващи новопостроени пътища и колоездачни алеи.

 

Участниците споделят идеята за бъдеще, когато хората ще живеят в по-добра среда: чистота, тишина, чист въздух, по-малко стрес, по-добро здраве и повече положителни емоции. А това е напълно възможно чрез масовото използване на велосипеда като начин за придвижване и наличието на инфраструктура, гарантираща безопасността на това придвижване.

Събитието става възможно благодарение на подкрепата на Министерство на околната среда и водите, „Нестле България”, „Майстор Цветко” – производител месни произведения, „Балев Био Маркет” – търговия с биохрани, „Мазда България”, минерална вода „Банкя”, велосипеди „Драг”, 30 общини и много неправителствени организации. За времето на веломаратона те са осигурили на участниците 500 кг месо, 1200 кг. сладкиши и енергийни био храни и 2000 литра минерална вода.

Председател на Фондация „Фактор” и организатор на събитието е велопътешественикът Вячеслав Стоянов. Той става известен с обиколките си с велосипед на Черно море и брега на Гърция през 2009 г. и обиколката на Средиземно море през 2010 г. Вячеслав Стоянов провежда тези велопътешествия за каузата на събирането и рециклирането на отпадъците, изхвърлени на сметища покрай пътищата, бреговете на реките и морските плажове (за повече информация: http://vyacheslavstoyanov.com/ ).

Началото на веломаратона – 2 април 2011 г. в София, 6:30 пред НДК.

Посрещането на участниците във Варна е на 17.04 на сп. “Почивка”. След това групата се придвижва до входа на морската  градина /около 17.30 ч/. В 17.30 ч. ще има презентация на велосипеда, като средство за безопасно придвижване. В понеделник /18.04/ групата потегля в 7.00 ч. към Бургас. Стартът ще бъде пред Община Варна.