Проектът SportVan на Ford беше пренесен от марката на изцяло ново ниво с представянето на уникалната разработка Transit SuperSportVan (SSV). От фирмата на синия овал коментират, че крайният продукт е факт от срещата на най-голямото с най малкото (най-големият дизелов двигател и най-малката конструкция).

Единственият, поне за момента, представител на Ford Transit SuperSportVan е оборудван с петцилиндров, 3.2 литров Duratorq TDCi дизелов задвижващ агрегат, който генерира максимална мощност от 200 конски сили и максимален въртящ момент от 470 Нм. Самият двигател, който по принцип е част от екипировката на далеч по-големи представители на многофункционалния модел на Ford- като Transit Jumbo (4.5 тона), е вграден в представител къса база на Transit.

Ford Transit SuperSportVan идва с характерно цветово решение на екстериора, нова изпускателна система, алуминиеви джанти, допълнителни аеродинамични елементи, спирачна антиблокираща система, електронна стабилизираща програма, предни предпазни въздушни възглавници за водача и пътника, сензори за дъжд, автоматични фарове, а като допълнителна екипировка се предлагат кожен салон, сателитна навигационна система, диодно осветление на товарното отделение и други.