Вицепремиерът и Министър на Вътрешните работи Цветан Цветанов и Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов откриха Кръглата маса по проблемите на опазване на обществения ред при провеждане на футболните срещи. Широкоформатната дискусия започна днес в 10 часа в столичния хотел „Експо“.

Участници и гости:

– Министърът на спорта Свилен Нейков

– Кметът на София Йорданка Фандъкова

– Председателят на Парламентарната комисия за младежта и спорта Огнян Стоичков

– Председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани

– Президентът на ПФЛ Стефан Капралов

– Изпълнителният директор на БФС Борислав Попов

– Заместник-министърът на МВР Веселин Вучков, главният секретар на МВР Калин Георгиев

– Представители на клубовете и фенклубовете на Берое, ЦСКА, Ботев, Левски, Локомотив Пд, Миньор, Пирин  и Черно море.

Намесата на полицията да бъде крайна мярка и тя дори да не присъства физически на футболните срещи, призова министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов при откриване на кръгла маса за обществения ред по време на футболни мачове.

„Изключително важно е да направим така, че стюардите да имат основна и водеща роля за сигурността в един футболен мач“, каза още той. Цветанов отбеляза обаче, че в момента анализите на проявите на феновете сочат, че полицията не може да стои извън стадиона. Министърът изяви готовност МВР да подпомага за повишаване подготовката на отговорниците по сигурността и за регламентиране на стюардската дейност.

В периода от 2004 до 2011 г. над 5 млн. зрители са отишли на всякакъв вид спортни мероприятия, провеждани на територията на страната. Негативна тенденция е използване на пиротехнически средства по време на такива прояви – от 501 за 2009 година те са се увеличили до 1454 за 2010, информира Цветанов.

Ниските санкции или липсата им намаляват ефекта от противодействието срещу тези негативни явления, отбеляза министърът и посочи необходимостта от усъвършенстване и прецизиране на текстове от законите и наредбите за задълженията и отговорностите както на организаторите на спортни прояви, така и на участниците и зрителите. „Трябва да се прецизират текстовете за недопускане на лица в нетрезво състояние на стадиона“, каза още Цветанов.

Министърът заяви още, че не винаги трябва да се водим от това дали полицията се е намесила правилно или не, защото за да се стигне до намесата на органите на реда, има много пропуснато време като възможност за предотвратяване на инциденти. 
„Днес бяха предложени и обмислени текстове, които след месец ще трябва да бъдат облечени в закони, за да можем след месец, когато пак се съберем, да ги приемем вече като наказателни текстове.

Не искаме да се правим на новатори и да творим нещо, което не е необходимо, затова и се допитахме до хората, които действително ходят на мачове“, обяви Цветанов, като към неговото мнение се присъедини и министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

„Трябва да бъдат приети значителни промени в закона, за да може той да влезе в употреба и да бъде наказателна мярка, която да бъде прилагана лесно и бързо“, сподели спортният министър. 

 Против футболното хулиганство да се работи чрез превенция включително чрез увеличаване на санкциите. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на кръгла маса относно обществения ред по време на футболни срещи.

Фандъкова каза, че това включва и увеличаване на часовете общественополезен труд. Тя изтъкна и ролята на учителите и родителите за поведението на малолетни и непълнолетни.

Не бива да позволяваме градът да се превръща в заложник на емоцията на един много малък брой хора, които са решили по тази начин да покажат своята привързаност към един или друг отбор, каза кметът и посочи, че в режим на диалог се постига много добро разбирателство.

Основният организатор има и основна отговорност за района на спортната среща. Фандъкова заяви, че продължава да смята, че депозитите преди футболни срещи са важни, защото те нямат ролята да изнудват, а да гарантират опазването на средата, която общината поддържа с много усилия и средства на гражданите.

Независимо кой кого представлява, всички не сме и родители и повечето граждани на София, интересува ни и градът и нашите съграждани. Спортът е любов, а не насилие, изтъкна кметът.

Фандъкова призова при изказвания да се има предвид реалната ситуация, а не желаната такава, да си представяме какво точно се случва на рисковите срещи, дали искаме да имаме пълни стадиони с родители, които водят спокойно децата си или да правим подобни кръгли маси.

Футболни фенове и футболни хулигани за мен не са едно и също нещо. Футболните фенове знаят, че спортът е положителна емоция и много малко от тях прекрачват границата, каза кметът на София, цитирана от „Фокус“.

Представете си хората, които с часове стоят по трамваите при преминаване на агитки. В радиус от 500 метра около стадиона може да се организират шествия и събирания, защото в противен случай, кой носи отговорност, каза кметът.

БФС