Около 180 деца се включиха в третото издание на националната ученическа регата “Гребен ергометър” в морската столица. Организаторите на проявата са Българска федерация гребане, съвместно с Българска спортна федерация за деца лишени от родителски грижи.

Стартът във Варна бе даден в 10 часа на входа на морската градина. В надпреварата взеха участие деца от домовете  “Гаврош” и “Княгиня Надежда”, ученици  от спортното училище “Георги Бенковски”,  ОУ “Иван Рилски”, СОУ Димчо Дебелянов и др. След направеното крайно класиране при момичтата и момчетата бяха наградени призьорите в 5,6 и 7 клас, които освен медали получиха и предметни награди.   

Целта на спортния празник е чрез съвместното участие в състезанията да се създадат по-близки контакти между децата, което ще помогне за  интеграцията на възпитаниците на домовете за деца лишени от родителски грижи в средата на техните връстници и в обществото като цяло, както и предизвикване интерес и приобщаване към занимания със спорт на тези деца от домовете, които до този момент не са имали отношение към него.          

След Варна регата предстои още в  Русе , Стара загора и София. В столицата националната гребна регата  ще се проведе на 21 април като част от Националния великденски празник, който се организира от сдружение Българска спортна федерация за деца лишени от родителски грижи.

Регата – Гребен ергометър е включена в националната кампания на Министерството на физическото възпитание и спорта  „Аз обичам спорта” по повод 17 май – Ден на българския спорт.