На снимката: Михаил Мамиашвили

Истински екшън с безразборна стрелба се разигра с руски борци в Южна Осетия. И версиите за инцидента са две.

Според вътрешното министерство на Осетия в понеделник представители на руския тим по свободна борба открили „немотивирана стрелба“ по милиционери в столицата на републиката Цхинвали. И се е стреляло от колата, в която е бил президентът на Руската федерация по борба и олимпийски шампион Михаил Мамиашвили. Осетинците казват още, че руснаците са обиждали местните хора.

Гостите твърдят друго – автомобилната колона с техните спортисти била спряна от маскирани и хора в камуфлажни облекла, които започнали хаотично да стрелят във въздуха с автомати.

„Излязох с вдигнати ръце и се опитах да изясня какъв е проблемът – заяви Мамиашвили. – Но не получих отговор. Някои от хората в маски изразяваха агресия, но повечето срамежливо навеждаха глави.“

Екшънът продължил 10 минути, после колоната потеглила. Малко след това спортистите били застигнати от спецслужбите на Южна Осетия, които ги съпроводили до границата.

Борците били във Владикавказ на юношеско първенство. Освен младите състезатели с групата пътували треньорът на мъжкия национален отбор Джамбулет Тадеев, както и олимпийските шампиони Хаджимурат Гацалов, Бесик Кудухов, Артур Таймазов и др. След първенството гостите решили да отидат до Цхинвали да поздравят бащата на Тадеев за 70-годишния му юбилей.

„Посетихме школата в града, гледахме преборванията между дагестански и осетински състезатели, после се отбихме при юбиляря,“ допълни шефът на руснаците.

Инцидентът станал малко след като спортистите напускат града. „Провокацията е насочена срещу Тадеев – смята Мамиашвили. – Защото под негово ръководство Русия достигна невероятни успехи на олимпийските игри през 2004-а и 2008-а. В същото време той остава верен син на Южна Осетия.“

БФБ