На снимката: Филип Бербен

Япония няма да домакинства мачове от Световна лига тази година.

Как оценявате организацията на Европейското първенство за кадети 2011 от страна на домакините от Турция?

Мисля, че Турция има голям опит и турската федерация е организирала много подобни спортни събитията и за това мисля, че и този път всичко е наред. Мачовете са добре организирани, изпълняват се всички правилници и нямаме проблеми.

Имаше отправени забележки от страна на отборите относно храната, транспорта, официалната статистика от мачовете, а вчера дори самият Вие бяхте неприятно изненадан от това, че залата няма да е наразположение на отборите за тренировки, заради насрочени мачове от женското първенство в Турция?

Да, така е, не мога да отрека.  Едва вчера научих, че залата ще бъде на разположение на отбори само през половината ден за тренировки, заради вече направен график на мачове от женското първенство на Турция. Но мисля, че като цяло, превъзмогнахме това и всичко останало е наред. Пък и тези проблеми не касаят техническата организация, която е на ниво.

Изненадан ли сте от четирите отбора, които се класираха за полуфиналите, очаквахте ли нещо друго?

Не, не съм изненадан, никак дори. Но не мога да изразявам симпатии към един или друг отбор, защото трябва да бъда изключително безпристрастен. Но мога да кажа, че всички отбори, които достигнаха полуфиналите, са от изключително силни федерации, така че никак не съм изненадан.

Тогава няма да Ви питам какво мислите за българския отбор.

Не, мога да кажа, че България е волейболна държава, че българската федерация е много добър партньор и че волейболът при вас в мъжкото направление е много успешен и сте световна сила. Така че ми е лесно да приема, че вашите момчета достигат до финалните сблъсъци тук, защото зная, че имате големи традиции.

Както вече споделихте тази година отново ще посетите Варна като част от ангажиментите Ви в Световна лига. Как намирате организацията в България на този важен и престижен турнир?

Винаги, когато съм в България по време на организацията на Световна лига, всичко е перфектно. Помня много добре залата във Варна, а сега вече очаквам и новата зала в столицата София.

Кажете ни новини около участието на Япония в Световна лига и ситуацията в нашата група?

Япония няма да домакинства мачове от Световна лига тази година. Това решение бе взето и сега предстои FIVB да изготви всичко необходимо за останалите Федерации, които да организират допълнително мачовете на Япония. Просто това беше най-доброто решение и единодушен съвет от няколко комисии към FIVB, които апелираха, че трябва много да се внимава с пътуванията към Островната държава.