Team Lotus Enterprise, компанията стояща зад екипа на Team Lotus във Формула 1, обяви че разширява портфолиото си с придобиването на легендарната британска марка Caterham Cars.

Придобиването на Caterham Cars от Team Lotus Enterprise обещава да гарантира бъдеще на легендарната марка, обвързано с няколко нови модели. Ръководният екип на британската легенда не се очаква да бъде променян, като начело на екипа ще продължи да бъде Ансар Али, който е сред основните виновници за проектирането и реализирането на проекта Superlight R500- първият изцяло нов модел на компанията през последните 15 години.

Представеният през 2008 година Caterham Seven Superlight R500 е създаден, за да удовлетвори високите изисквания на можещите и имащите. Той е в състояние да се ускори от 0 до 96 км/ч за по-малко от 3 секунди, а максималната му скорост е 240 км/ч.

Автомобилът разполага с мощен (263 конски сили при 8500/мин) двулитров двигател Duratec на Ford, секвенционална предавателна кутия на Caterham Motorsport и система за оптимално потегляне, спортно окачване и спирачна система, волан на MOMO с функция за бързо разкачване и светлинна индикация за превключване на предавките, състезателни седалки и др.

Основните габарити на Caterham Seven Superlight R500 са дължина 3100 мм, ширина 1575 мм и височина само 800 мм. Междуосието на автомобила е 2225 мм, а отстоянието от пътя е 80 мм. Колата тежи само 506 килограма.