На снимката: Марсел Радев

Надпреварата започва с тридневни квалификации за основна схема

Днес стартира първият турнир от веригата фючърси за мъже Zagorka Tennis Cup 2011 във Варна. В продължение на три дни (30.04 – 02.05) 44-ма участници ще се борят за осемте места за класиране в основната схема на фючърса.  През първия ден от квалификациите ще играят 11 български тенисисти, които ще премерят сили със съперници от Македония, Румъния, Русия, САЩ и Гърция. След първия квалификационен кръг до този момент продължават Марсел Радев и Александър Велев . Радев победи Николай Драганов с 6:0, 6:3, а на корт No.2 Велев надделя над Владислав Матеев с 6:2, 6:4.

Първи на корта излязоха Ивайло Петров на корт No. 1, на корт No. 2 – Ибрахим Кармаджа, а на корт No. 3 – Адриан Стоименов. Димитър Ристовски от Македония надделя над Ивайло Петров с 2:0 сета (6:0, 6:0), а румънецът Иля Джиурджиу отстрани Ибрахим Кармаджа с резултат 6:0,  6:0. Адриан Стоименов също загуби двубоя си срещу руснака Филип Скворцов с 2:0 сета (6:1, 6:0). До края на първия ден срещи ще изиграят още Юмер Юмеров, Александър Стояновски, Васил Шандаров и Йоан Цонев.

Осмина финалистите от квалификационната фаза ще участват в основния етап на фючърса, който започва в понеделник с мачове по двойки. Във вторник започва основната схема, в която сили ще премерят топ ракетите на България и изявени състезатели от различни държави – Марчин Гаврон от Полша, Адриан Кручат от Румъния, Аксел Мишон от Франция, Милян Жекич от Сърбия и др. Форматът на състезанието предвижда 32 състезатели за основна схема сингъл (20 състезатели с най-предно класиране в ранглистата на ATP, 8 финалисти от квалификациите и 4 състезатели с „уайлд кард”) и 16 състезатели основна схема двойки.

В петък предстои финала на турнира за двойки, а в неделя  – на сингълс. Мачовете от квалификациите са с начален час 10.00 часа. Мачовете от основна схема през седмицата започват в 10.00 часа, а в събота и неделя – в 11.00 ч. Двубоите се играят на пряка елиминация в 2/3 тайбрек сета. Турнирът е с награден фонд $10 000 съгласно разпоредбите на международната тенис федерация. Победителят получава $ 1300 и 17 ATP точки, завършилият на второ място – $ 900 и 9 ATP точки, а класиралият се на трето място – $ 480 и 5 ATP точки. Останалият награден фонд се разпределя между другите призови класирания.

На снимката: Александър Велев