На снимкат/горе/:Ивон Михалева

На снимката/долу/: Ивелина Атанасова

Три момчета и две момичета от България започнаха с победи днес участието си в международния турнир по тенис до 12 г. „Изида Къп“ от календара на Тенис Европа.

 При момчетата бяха изиграни срещите от първия кръг в горната половина за схемата. С победи стартираха водачът в националната ранглиста в тази възрастова група Калоян Димитров, който разгроми Даниил Ванюшин (Русия) с 6/1 6/1, Симон-Антони Иванов, победил с 6/2 6/2 Берке Ешер Чошкун, както и представителят на домакините от ТК „Изида“ Калин Костадинов, който се наложи над съотборника си Тихомир Тодоров с 6/0 6/1. За втория кръг без игра се класира и Галин Русев.

Други петима българи обаче отпаднаха в първия кръг. №2 в националната ранглиста Златан Палазов отстъпи на Леонид Шейнгезихт (Русия) в драматичен мач с 6/2 4/6 5/7, а Стефан Телкеджиев загуби също в три сета от Георги Адамович (Беларус) с 6/0 2/6 3/6. Христо Динев, Еди Йовев и Томислав Пеев също напуснаха борбата. Утре в долната половина на схемата при момчетата ще играят други девет български тенисисти.

При момичетата в шестте днешни срещи от първия кръг българските представителки записаха две победи и четири загуби. Дебора Неделчева се наложи над Тугче Вейш (Турция) с 6/1 7/5, а осмата поставена Стефани Арсова победи трудно София Голубовская (Русия) с 3/6 6/4 6/1. В най-оспорвания мач за деня Ивелина Атанасова загуби от Сабина Дадачиу (Румъния) след тайбрек в третия сет с 6/4 2/6 6/7(4), а загуби в първия кръг допуснаха и Росина Куртева, Кристина Капитанова и Вероника Георгиева. Други десет наши състезателки започват направо от третия кръг.

Срещите се играят при много голям зрителски интерес, а участниците в турнира демонстрират тенис на високо ниво. Днес в Добрич започват и мачовете на двойки, а от утре стартира и утешителният турнир за загубилите в първия кръг. Турнирът продължава до неделя.

 

На снимката: Георги Адамович

“Изида Къп” е първият международен турнир за момчета и момичета до 12 г. от календара на Тенис Европа, който се провежда в България през тази година със съдействието на БФТ. През лятото ще се проведат още две състезания от календата на европейската асоциация – в Сливен на кортовете на ТК “Спорт Палас” на 3-10 юли и в София на кортовете на ТК “15:40” за “Редута Къп” (28 август – 4 септември).