Пет български тенисистки се класираха за четвъртфиналите при момичетата на международния турнир до 12 г. „Изида Къп“, който се провежда в Добрич. Ивон Михалева, Алина Каражова, Стефани Арсова, Михаела Кафтанова и Дебора Неделчева спечелиха днешните си мачове от втория кръг, а от останалите три състезателки, достигнали до четвъртфиналите, всички са от Русия.

Най-престижна бе победата на Михаела Кафтанова над представителката на Румъния Сабина Дадачиу с 6/1 7/5. На четвъртфинал Кафтанова ще срещне рускинята Мария Галий, отстранила в три сета Гергана Топалова със 7/6(5) 0/6 6/0. Алина Каражова ще спори срещу Валерия Юшченко, която разгроми Габриел Каратанчева с 6/0 6/0, Ивон Михалева ще срещне Полина Голубовская, а Дебора Неделчева и Стефани Арсова ще се изправят една срещу друга в спор за място в полуфиналите.

При момчетата днес се изиграха мачовете от първия кръг в долната половина на схемата, където седем от осемте състезатели на осминафинал ще бъдат от България. В българо-турски срещи Десислав Георгиев и Борис Попов победиха съответно Амир Накибоглу с 6/1 6/1 и Ата Ташкент с 6/1 6/4, Златомир Иванов се наложи над руснака Игор Ангуладзе с 6/1 и отказване поради контузия, а Алекс Витков надигра Александър Гима (Румъния) с 6/3 6/3.

„Изида Къп“ е първото състезание в България през тази година от календара на Тенис Европа и се организира със съдействието на БФТ. През лятото ще бъдем домакини на още две състезания за 12-годишни – в Сливен и в София. За първа година Европейската тенис асоциация гласува доверие на България за провеждането на цели три международни турнира за момчета и момичета. Турнирите са част от стратегията на БФТ за развитие на детско-юношеския тенис.

 През 2011 г. България ще бъде домакин и на четири състезания за юноши и девойки до 14 г., три за 16-годишни и три за състезатели до 18-години.