Деца от варненски училища и детски градини, творчески и спортни групи от града, ще се включат в общоградската кампания „Децата на Варна”, която стартира тази събота, 7 май в Мол Варна.

Всеки уикенд през месец май, децата на Варна и областта ще имат възможност да се изявяват и творят на специално позиционирана открита сцена в търговския център.

Инициативата обхваща четири различни теми – танци, спорт, изобразително изкуство и литература, и пеене, като първата част е посветена на танците и движението. На 7 и 8 май, от 14:00 до 16:00 часа, начало на кампанията ще постави събитието „Децата на Варна танцуват”.

В събота, 7 май, на подиума първи ще излязат малките танцьори от ансамбъл „Българче” с художествен ръководител и хореограф Ирена Станева. Съставът е носител на награди от фестивали и конкурси в страната и чужбина. Гастролирал е в Гърция, Турция, Сърбия, Германия, Люксембург, Шотландия, Финландия, Малта, Русия, Австралия и др.

Танцьори от различните класове в училище „Огледало” ще представят демонстрации на своите умения по street dance, тектоник, хип-хоп, класически и модерен балет. В неделя с модерни танци ще се представят групи от най-малките, от училищата „Найден Геров” и „Черноризец Храбър”, и ОДК – Варна.

Танцовите страсти на децата, след събитията на 7 и 8 май, ще се пренесат и в двете зали на училище по танци „Огледало” в Мол Варна.  Там от 16 до 17 часа, те заедно със своите майки и татковци, в присъствието на професионални инструктори, ще имат възможност да танцуват безплатно в класовете по хип-хоп и zumba фитнес.

На 14 и 15 май кампанията ще продължи с мероприятието „Децата на Варна спортуват”, в рамките на което членове на различни спорни клубове ще представят открити демонстрации по гимнастика и бойни изкуства. Сред поканените малки спортисти има отличени медалисти от регионални и национални състезания. Ще бъдат наградени най-добрите спортни екипировки, които покажат присъстващите деца – спортисти. 

На 21 и 22 май заниманията ще бъдат посветени на писането и рисуването, като голямото предизвикателство за учениците, които се включат в инициативата, ще бъде състезанието по краснопис и правопис. Гигантски букви, които формират името на Мол Варна ще бъдат изрисувани от участниците с помощта на малките художници от школата по изобразително изкуство в ОДК Варна.

На 28 и 29 май кампанията в Мол Варна ще предложи сцена на малките певци от града. По време на „Децата на Варна пеят” със свои изпълнения ще се изявят творчески групи на Общински детски комплекс – Варна, варненското вокално студио „Да” и Национално училище по изкуствата „Добри Христов”. Атрактивна част от вокалната програма на „Децата на Варна пеят” ще бъдат група малки фенове на бийтбокс изпълненията.

На 1 юни всички участници в Общоградската кампания „Децата на Варна”  – малки спортисти, художници, певци и танцьори, ще бъдат част от празника, посветен на Деня на детето. В разнообразни игри и състезания, децата ще се забавляват и надпреварват за многобройни награди, осигурени от детските магазини в търговския център.

Участие в кампанията могат да заявят представители на детски творчески групи, които функционират на територията на Варна и областта, и които биха могли тематично да се включат в обявените теми на инициативата. За заявки за участие и информация, пишете на info@mallvarna.bg.